Kipfiletonderzoek 'onzorgvuldig en voorbarig

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DEN HAAG - Slachters en verwerkers van kippenvlees hebben twijfels bij de juistheid en nauwkeurigheid van het kipfiletonderzoek van de Consumentenbond. PVE en Nepluvi willen naar de rechter stappen.

DEN HAAG - Slachters en verwerkers van kippenvlees hebben twijfels bij de juistheid en nauwkeurigheid van het kipfiletonderzoek van de Consumentenbond. PVE en Nepluvi willen naar de rechter stappen.


De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) en de brancheorganisatie voor pluimveeslachters Nepluvi zijn bovendien verbaasd dat in 1 op de 3 kipfilets in de supermarkten watervasthoudende toevoegingen zouden zitten.


'Niet geluisterd'

Nepluvi-voorzitter Jan Odink zegt vooraf al gewaarschuwd te hebben voor de uitkomsten, ‘maar de Consumentenbond heeft niet geluisterd’.


De PVE en Nepluvi vinden het onderzoek ondeugdelijk. Volgens hen is gebruik gemaakt van een nieuwe, niet geaccrediteerde methode. 'En dat terwijl voor onderzoek een EU-breed geaccepteerde onderzoeksmethode beschikbaar is.'


'Voorbarig'

Beide organisaties vinden het onzorgvuldig en voorbarig dat de Consumentenbond nu al met een persbericht naar buiten gekomen is; ‘ondanks gerede twijfels die er over de resultaten bestaan’.


In hetzelfde persbericht meldt de Consumentenbond ook dat ‘een groot deel van de onderzochte kip besmet blijkt met ziekmakers’.


Kwaliteit

'De Nederlandse pluimveesector heeft sinds 1997 een verplicht kwaliteitsprogramma voor het terugdringen van salmonella in kip', stellen beide organisaties. 'En met succes: de salmonella-soorten die voor de mens gevaarlijk zijn, worden in de Nederlandse kip zo goed als niet meer aangetroffen.'


'Suggestief'

Ook de VWA bevestigde dat Nederland op dit gebied tot de Europese top behoort. PVE en Nepluvi noemen de berichtgeving van de Consumentenbond dan ook ‘uiterst suggestief’. Overigens sprak de Consumentenbond vooral over Campylobacter dat in de kipfilet was aangetroffen.


Voor het onderzoek zijn 220 kipfilets van elf merken onderzocht. Het onderzoek werd uitgevoerd door Rikilt.


'Grote vraagtekens'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) plaatst eveneens grote vraagtekens bij het onderzoek. Volgens het CBL 'zijn er aanwijzingen dat de onderzoeksresultaten niet kloppen'.


De Consumentenbond blijft erbij dat veel kipfilets niet in orde waren.


Lees ook:

'Een op drie NL-kipfilets is waterkip' (4 februari 2008)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over kipfiletonderzoek

Alle berichten over waterkip

Alle berichten over tumbelen

Heeft u zich al ingeschreven voor ons vleescongres? Bekijk hier het programma en meld u aan!


Altijd op de hoogte blijven?