Kennis maken met bioboeren tijdens Lekker naar de Boer

16 juni 2015 Vleesmagazine

Biologische producten zijn steeds breder verkrijgbaar. Wie benieuwd is naar de mensen en verhalen achter deze producten, kan op 20 en 21 juni Lekker naar de Boer. In heel Nederland doen zo’n 160 biologische boerderijen mee. Lekker naar de Boer is een initiatief van Bionext.

Lekker naar de Boer laat consumenten kennis maken met (bio)boeren uit de buurt en maakt de lokale biologische landbouw zichtbaar en toegankelijk. Lekker naar de Boer is gebaseerd op beleven. Paula Nijman, projectleider: “Er is van alles te doen, voor volwassenen en voor kinderen. De deelnemende boeren zijn trots op hun bedrijf en vinden het leuk om mensen te ontvangen. Vaak steken ze veel tijd en energie in zo’n open dag: ze organiseren bijvoorbeeld een kleine boerenmarkt, een proeverij met eigen producten of een speurtocht voor kinderen.” Op vrijwel elk bedrijf worden rondleidingen georganiseerd, waarbij de boer of boerin vertelt over de biologische manier van werken.

Jaar van de Bodem

Biologisch boeren begint met een gezonde en vruchtbare bodem. In het Jaar van de Bodem 2015 kan iedereen zelf komen bekijken hoe dat zit. Op biologische boerderijen wordt alleen echte mest en compost gebruikt; dit ‘voedsel voor de bodem’ zorgt ervoor dat de vruchtbaarheid behouden blijft. Kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen heeft een biologische boer niet nodig. Speciaal voor het Jaar van de Bodem heeft Bionext een informatie- en werkblad gemaakt voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Dit is verkrijgbaar op de deelnemende boerderijen.

Altijd op de hoogte blijven?