Jumbo wil dierenwelzijn varkens verbeteren

16 november 2023 Redactie Vleesmagazine Pixabay
Supermarktketen Jumbo start samen met verspartner Best Star Meat Pork (onderdeel van Van Loon Group), Dierenbescherming en Wageningen University & Research (WUR) twee proefprojecten om het dierenwelzijn van varkens te verbeteren. In de ene proef behouden varkens hun staarten en de andere krijgen kraamzeugen en biggen meer ruimte. Jumbo verwacht dat ongeveer tien varkenshouders mee doen aan de proef. Het bedrijf gaat de opgedane kennis en ervaringen delen met de sector.

Al het verse varkensvlees van het Jumbo huismerk heeft al minimaal het 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Vanaf 2025 gelden hiervoor stengere criteria. Jumbo vindt ook dat er meer nodig is voor het dierenwelzijn van varkens en meldde zich aan voor twee proefprojecten met WUR. Deze vinden plaats binnen het marktprogramma Verduurzaming Dierlijke producten.

De proefprojecten

Met het eerste project sluit Jumbo zich aan bij de ambitie van de Nederlandse varkenshouderij om het couperen van varkensstaarten op termijn uit te bannen. Stoppen met couperen kan echter niet zomaar, heeft eerder onderzoek aangetoond. Om staartbijten te voorkomen, moeten boeren in hun varkensstallen verschillende maatregelen moeten nemen, zoals voldoende ruimte en goede hokverrijking.

In een tweede proef krijgen kraamzeugen en biggen meer ruimte in zogeheten vrijloopkraamhokken. Daar heeft een zeug meer bewegingsruimte dan in een traditioneel kraamhok. De zeug kan er vrij bewegen, ook rond het werpen.

Dierenwelzijn

“Ik ben blij dat we samen met onze varkenshouders, leveranciers en partners deze twee proeven starten”, zegt Anrico Maat, Retail directeur van Jumbo Supermarkten. “We vinden dierenwelzijn belangrijk. Daarom leggen we de lat steeds hoger en investeren we in betere leefomstandigheden voor varkens. We brengen de standaard omhoog en zorgen ervoor dat de basis op orde is door te werken met keurmerken en certificeringen.”

“Dit is een mooie stap richting de introductie van de nieuwe criteria van het 1 ster Beter Leven keurmerk”, vindt Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming. “Daar zijn behoud van lange staarten en vrijloopkraamhokken onderdeel van. Via deze proeven komen we meer te weten over de eventuele maatregelen die getroffen moeten worden bij varkenshouderijen om aan deze criteria te kunnen voldoen. Deze kennis wordt straks breed gedeeld en daar profiteert de sector van.”

Bron: Jumbo

Altijd op de hoogte blijven?