'Ingrepen kabinet nodig voor koopkracht'

De koopkracht van werkende Nederlanders valt mogelijk minder hoog uit dan het kabinet verwacht. Terwijl de economie groeit en de werkloosheid hard is gedaald, stijgen de cao-lonen maar net iets harder dan de inflatie. Het kabinet moet daarom meer doen om de nettolonen te laten groeien, schrijft de Rabobank in een rapport.

De meest voor de hand liggende maatregel is een verlaging van de belasting op arbeid, stelt de bank. Daardoor wordt het voor werkgevers goedkoper loonsverhogingen door te voeren en houden werknemers per extra euro meer over. Het kabinet heeft op het vlak van belastingverlaging echter al veel kruit verschoten met een vereenvoudiging van het belastingstelsel, aldus de bank.

Bevorderen vaste banen

Een ander oplossing zou het bevorderen van vaste banen zijn. Werknemers met een vast contract hebben een sterkere onderhandelingspositie, waardoor ze makkelijker loonsverhogingen kunnen afdwingen. Nu kiezen ondernemers nog vaak voor zzp'ers, omdat die bij een gelijk nettosalaris veelal goedkoper zijn.

Automatisering en digitalisering

Dat de loonontwikkeling nog niet op stoom is gekomen, ligt volgens economen van de Rabobank ook aan toegenomen automatisering en digitalisering. Die zetten lonen voor bijvoorbeeld productie- en administratief werk onder druk.

Productie in lagelonenlanden

Nederlandse werknemers concurreren ook in toenemende mate met de buitenlandse beroepsbevolking. Zo kunnen bedrijven bepaalde productieprocessen verplaatsen naar lagelonenlanden. Bovendien verhuizen meer inwoners van de Europese Unie, zoals Spanjaarden en Grieken, naar Nederland voor werk. Daardoor hebben ondernemers meer keuze bij het aannemen van personeel.

[intermezzo:1]

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook

Europees Parlement stemt tegen vegaburgerverbod

Het Europees Parlement heeft vrijdag 23 oktober gestemd tegen een verbod op het gebruik van productnamen als ’veggieburger’ en 'veganistische worst', en vóór een verbod op omschrijvingen als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’. 'Een nederlaag voor de consument', reageert Annie Schreijer-Pierik (CDA) op de stemming over vleesbenamingen.Het Europees Parlement stemde vandaag over de herziening van wetgeving voor de gemeenschappelijke marktordening voor producten uit de Europese land- en tuinbouw en de benamingen ervan. Besloten werd uiteindelijk toch tegen een door de landbouwcommissie voorgesteld...

Vakbonden akkoord met cao voor de slagersbranche

De Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) meldde vorige maand dat er een onderhandelingsresultaat met de vakbonden was bereikt voor een nieuwe cao. Vervolgens is dit resultaat ter goedkeuring voorgelegd aan de achterban van de vakbonden. Deze hebben hun goedkeuring verleend en daarmee is een nieuwe cao voor het Slagersbedrijf een feit.De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020. Er is een initiële loonsverhoging van de feitelijke brutosalarissen van 2,0% afgesproken per 1 oktober 2020, maar er wordt nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om bedrijven, die...

Tweede Kamer: Slachtcapaciteit moet omlaag in strijd tegen corona

Slachthuizen moeten hun slachtcapaciteit verminderen. Daarnaast moet de verspreiding van het coronavirus in slachthuizen bestreden worden. Ten slotte moet de slachtsnelheid in slachthuizen per direct verlaagd worden. Dit zegt de Tweede Kamer in drie nieuwe aangenomen moties voor het bestrijden van corona in slachthuizen.Het ontstaan van corona-brandhaarden in slachthuizen heeft geleid tot deze drie nieuwe aangenomen moties aangaande slachthuizen. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) leggen in een Kamerbrief uit...