‘Huidverpakkingen bieden mogelijkheid voor betere productpresentatie’

Marel_VLM 6-2022

Voorverpakken en gepersonaliseerd verpakken zijn in opkomst in de vleesbranche. Daarnaast is de aandacht voor duurzaamheid onverminderd hoog. Ook voor speciale feestdagen worden steeds innovatievere oplossingen gevonden om de klant maatwerk te kunnen bieden. Een skinpack hoort hier steeds vaker bij. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Hein Pije van Marel.

Marel is internationaal marktleider op het gebied van voedselverwerking. Verpakken hoort daar ook bij. “We ondersteunen de productie van hoogwaardig, veilig en betaalbaar voedsel, door oplossingen, diensten en software te leveren aan bijvoorbeeld de pluimvee-, vlees- en visverwerkende industrie”, zegt Hein Pije, Accountmanager Meat bij Marel. Ook als het gaat om verpakkingen, heeft Marel oplossingen waarbij duurzaamheid een belangrijke kernwaarde vormen. “We zoeken altijd naar baanbrekende oplossingen voor het verminderen van afval, het verbeteren van de opbrengsten en het creëren van economische waarde.” Duurzame verpakkingen zijn volgens Pije evenwel kostenverhogend. “Het leidt tot een prijsstijging, niet alleen vanwege de duurzamere materialen, maar ook aan de proceskant werkt het kostenverhogend om het product in nieuwe verpakkingsformaten te krijgen.”

Etiket

Voor verpakkingen die gebruikt worden bij bijvoorbeeld Kerstmis, Pasen of Pinksteren heeft het concern ook oplossingen zegt Pije. “Klanten kunnen de pre-print op de doos van de skinpack en de pre-print op het etiket laten wijzigen als ze dat willen tijdens deze speciale gelegenheden.” De trend om verpakkingsmaterialen te verminderen lijkt volgens de accountmanager niet meer te stoppen. “Huidverpakkingen zijn populair, dit geeft de klant ook de mogelijkheid voor een betere productpresentatie”, aldus Pije. Vacuüm huidverpakking (VP) kan een oplossing betekenen voor het verlengen van de houdbaarheid van bederfelijke voedingsproducten, waaronder vers en verwerkt vlees en kant-en-klare maaltijden. De verpakking wikkelt namelijk strak rond de vorm van het product en vormt zo een soort tweede huid.

Marel heeft op korte termijn geen nieuwe plannen voor veranderingen in verpakkingen. Pije: “Maar met onze M360 labeler bieden we wel substantiële voordelen die passen bij de huidige tijd.” Marels M360 labeler is ontworpen voor premium etikettering van alle trayformaten en is bij uitstek geschikt voor skinpacks. De high-speed etiketteermachine is automatisch en kan zowel standaard etiketten als wikkeletiketten en topetiketten aanbrengen. De etiketteermachine is beschikbaar als stand-alone unit voor verpakkingen met een vast gewicht. ‘‘De voeringloze etiketten zonder papierafval in de verpakking zorgen voor een duurzamer verwerkingsproces,” besluit Pije.

Dit is het tweede deel van de rondvraag 'Steeds meer maatwerk in verpakkingen'. Volgende week volgt deel 2. Lees hier deel 1 terug. De complete rondvraag is te lezen in Vleesmagazine 6. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Tijdens het jaarevent van Uw Slager en Het Worstmakersgilde op 23 januari won Slagerij Pinckaers uit Eijsden zich zowel de titel Beste Worstmaker als Traiteur van het jaar 2023.

Inschrijven voor Spareribs Throphy 2023

Inschrijven voor Spareribs Throphy 2023

Slagers kunnen zich weer inschrijven voor de Spareribs Throphy, een van de vakwedstrijden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Op 1 maart keurt de vakjury alle inzendingen. Welke slager volgt slager William Hermanussen, de winnaar van 2022, op?