Gezonde snack levert vaker 'ja' op

13 mei 2014 AnneMieke Ravenshorst Gezonde snacks zijn ook met vlees, groente, brood en dergelijke te maken. Foto ANP

Ouders zeggen op een doordeweekse dag gemiddeld 27 keer 'nee' tegen hun kinderen. Met name als deze iets doen wat ze niet mogen, zeuren of vragen om iets lekker. Een meerderheid zou liever vaker ‘ja’ zeggen, omdat het een positieve invloed heeft op de sfeer in het gezin. Een gezonde snack kan helpen.

Dit blijkt uit onderzoek van PepsiCo en Motivaction ter gelegenheid van de introductie van een nieuwe, meer verantwoorde chips: Nibb-it Happy Ones. De chips kan ervoor zorgen dat ouders wat makkelijker ja kunnen zeggen tegen hun kinderen.

Het onderzoek is gedaan onder ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar.

Grenzen

De belangrijkste redenen om volgens de ondervraagde ouders 'nee' te zeggen is 'het stellen van grenzen' en 'consequent willen zijn'. Zeven procent geeft toe 'nee' te zeggen uit een 'soort automatisme' en drie omdat ze 'niet zwak willen overkomen'. Met name de zesjarigen moeten het ontgelden, zij krijgen per dag gemiddeld 31,5 keer 'nee' voor hun kiezen, tegen 22 keer 'nee' voor de achtjarigen.

Schuldgevoel

Niet alle ouders zijn even blij met hun 'ge-nee': zo schrikt 32 procent van de ouders van het feit dat men zo vaak nee zegt tegen het eigen kind en voelt 72 procent van de ouders- met name moeders- zich daar schuldig over. Naarmate hun kinderen ouder worden, gaat dat schuldgevoel bovendien meer knagen. Voelt slechts 60 procent zich schuldig als men 'nee' zegt tegen de vierjarige, bij achtjarigen is dat percentage 71 procent.

36 procent van de ondervraagde ouders zou uiteindelijk vaker 'ja' willen zeggen tegen zijn of haar kind. De voornaamste reden om 'ja' te zeggen is dat een kind zo een beloning krijgt. Ook vindt 57 procent van de ondervraagde ouders dat vaker 'ja' zeggen een positieve invloed op de sfeer binnen het gezin heeft.

Altijd op de hoogte blijven?