Gevild: Naïef

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

Met het excuus van vicevoorzitter Annechien ten Have (foto) van het Productschap Vee en Vlees is een einde gekomen aan de bestuurlijke soap over het vertrek van Jos Ramekers.

Met het excuus van vicevoorzitter Annechien ten Have (foto) van het Productschap Vee en Vlees is een einde gekomen aan de bestuurlijke soap over het vertrek van Jos Ramekers.

Het Productschap heeft zich het afgelopen jaar niet van zijn sterkste en fraaiste kant laten zien. Achterkamertjes, gekonkel, geheime afspraken, een veel te hoge vertrekregeling, een tik op de vingers van de SER, kritiek uit de Tweede Kamer en pas na heel veel vijven en zessen een excuus van Ten Have.

Maling

Het bestuur predikt altijd openheid en is als openbaar orgaan ook verplicht die te geven. Maar daar hadden de dame en heren in het bestuur afgelopen jaar maling aan. Als de pers vroeg om relevante stukken, moest er eerst aanspraak worden gemaakt op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Wat dachten ze daar in het PVV? Als we zeggen ‘die stukken krijg je niet’, dat de vakmedia dan teleurgesteld zouden afdruipen? Tuurlijk niet.

Graven

Zeg tegen een journalist dat-ie iets niet mag weten en hij of zij gaat twee keer zo hard graven. Los van deze domme en starre houding, is het trouwens ook nog eens niet fatsoenlijk om geheimen te bewaren wanneer je verplicht bent om stukken openbaar te maken.

Ik heb mijn kinderen altijd geleerd: iets niet vertellen, is erger dan wat je daadwerkelijk hebt gedaan. Ik word boos als ze een streek hebben uitgehaald, maar nog bozer als ze niet eerlijk tegen mij zijn geweest.

Hard werken

Nu blijkt dat er in eerste instantie wel heel riante afspraken zijn gemaakt met Ramekers, is het misschien niet zo gek dat ze die afspraken geheim hadden willen houden. Het getuigt echter wel van grote naïviteit om te denken dat niemand achter de waarheid aan zou gaan.

Het PVV-bestuur zal weer hard moeten werken om de zweem van achterkamertjes en gekonkel van zich af te poetsen. Geen beste beurt voor een organisatie die geacht wordt de belangen van de vee- en vleessector te behartigen.


Reageer:

Caroline.van.der.plas@reedbusiness.nl


Klik hier om de nieuwste óf alle columns te lezen

Altijd op de hoogte blijven?