Gaan we door corona minder vlees eten?

1920_naturalhappiness-termarschampco-plantaardigeburger-hr-110182

Het ontstaan van een uitbraak van het coronavirus op een versmarkt in China en de vele uitbraken van corona in slachthuizen geven stof tot nadenken. Zorgt corona voor een verminderde vleesconsumptie en een versnelde plantaardige transitie? VMT zocht het uit en deed een rondvraag bij verschillende experts.

Tiny van Boekel, tot vorig jaar hoogleraar voedseltechnologie aan de WUR, denkt dat het voor een deel ‘wishful thinking’ is om te denken dat corona leidt tot een transitie naar plantaardige eiwitten. ‘Ik denk niet dat corona meteen tot radicale veranderingen zal leiden. Het gedrag van mensen is nu eenmaal niet zo snel aan te passen dat alles ineens anders wordt. Niemand weet hoe dit gaat aflopen. Ik denk zeker dat de coronacrisis een effect kanhebben, ook nu we zien dat corona toeslaat in met name slachthuizen. Wat daar nu gebeurt kan nog behoorlijke impact hebben. Ik denk dat dit mensen zeker aan het denken zal zetten of het wel goed is wat er allemaal gebeurt rondom vleesproductie’, vertelt VanBoekel aan VMT.

‘Ik denk dat de situatie in slachthuizen mensen zeker aan het denken zal zetten of het wel goed is wat er allemaal gebeurt rondom vleesproductie.’

Tiny van Boekel – Hoogleraar Voedseltechnologie WUR

Corona als katalysator

‘Ik denk ook dat we erover moeten nadenken in hoeverre plantaardig nu écht duurzamer is dan vleesproductie. Het gaat om het vinden van een balans tussen duurzame plantaardige consumptie en duurzame dierlijke consumptie. Er is nog onderzoek nodig om te weten waar die balans precies zit’, legt Van Boekel uit. ‘Ik denk niet dat corona de enige reden is waardoor mensen minder vlees zouden gaan eten. Ik denk dat het dan eerder een soort katalysator is van iets wat al aan de gang was en dat het dit wel zou kunnen versnellen’, gaat Van Boekel verder. Van Boekel sluit zich daarmee aan bij verschillende onderzoeken die laten zien dat de plantaardige trend al gaande was voor corona, maar dat deze door het virus misschien iets versneld wordt.

Is vlees essentieel?

In Nederland leidde het coronavirus tot sluitingen van meerdere slachthuizen, nadat grote delen van het personeel besmet raakte. Een slachthuis van Vion in Groenlo moest sluiten nadat147 van de 657 medewerkers besmet bleken te zijn. Ook Van Rooi Meat in Helmond werd gesloten nadat 17 procent van het personeel positief testte op het coronavirus. En begin deze week werden er nieuwe lockdown-maatregelengenomen in Duitsland na besmettingen bij vleesverwerker Tönnies.

Dieren laten inslapen

Er zijn meerdere hypothesen over de oorzaak van de uitbraak van het coronavirus in slachthuizen specifiek, maar de exacte oorzaak is nog niet vastgesteld. In Amerika leidt de sluiting van slachthuizen tot het laten inslapen van dieren en het plegen van abortus, omdat boeren hun dieren niet kwijt kunnen. Deze zorgen spelen ook in Nederland langzaam op.

Beschermen tegen pandemieën

‘We kunnen ons niet tegen pandemieën beschermen wanneer we op regelmatige basis vleesblijven consumeren. Er wordt veel gekeken naar dierenmarkten, maar industriële boerderijen zijn een belangrijkere broedplaats voor pandemieën. Volgensde Centres For Disease Control en Prevention (C.D.C.) zijn drie van de vier nieuwe virussen zoönosen’, uitte Jonathan Safran Foer zijn mening over vleesconsumptie in de NewYork Times.

Bron: VMT

 
Lees ook
Bijna helft van de Nederlanders is flexitariër

Bijna helft van de Nederlanders is flexitariër

Nederlanders eten minder vlees. Uit onderzoek van Marktdata naar de populariteit en het sentiment rondom vleesvervangers blijkt dat de afgelopen 12 maanden 36 procent van de Nederlanders minder vlees is gaan eten of helemaal is gestopt.

Huls introduceert de vega droge worst

Huls introduceert de vega droge worst

Huls, een producent van droge worsten, voegt vega droge worst toe aan het assortiment. De worsten zijn 100% plantaardig, bevatten geen dierlijke eiwitten.

Vol vertrouwen de toekomst in

Vol vertrouwen de toekomst in

Er komt een tijd dat de consument incognito, met een bivakmuts op, door de supermarkt sluipt en stiekem vlees in het winkelwagentje doet. Goed weggemoffeld en gecamoufleerd liggen dan twee speklapjes en een pond gehakt verscholen onder prei, koffie en toiletpapier.