Frankrijk start proef met ‘beloningsscore’ van boeren op landbouwproducten

9 augustus 2023 Redactie Food

Het Franse ministerie van landbouw en voedselsoevereiniteit heeft een proef gelanceerd met een ‘beloningsscore’ op producten van boeren. Deze score, vergelijkbaar met de Nutri-Score, informeert consumenten in één oogopslag over de prijs die aan boeren wordt betaald. 

Door middel van de Remunera-score kan de Franse consument binnenkort zien of de boer genoeg verdient aan een product. De etikettering is vergelijkbaar met het model van de Nutri-Score. De proef is onderdeel van de Egalim 2-wet, een wet die is opgesteld ter verbetering van het inkomen van de boer.

Het nieuwe label komt op verschillende producten: rund-, varkens-, schapen- en geitenvlees, verse groenten en fruit, zuivelproducten en eieren. Het experiment duurt minimaal vijf jaar.

Verantwoord koopgedrag

Ruim voordat de Franse overheid de proef met de beloningsscore lanceerde, begonnen de rundvleesfederatie FNB en supermarktketen Lidl France al met een etiketteringssysteem waarbij de beloning voor boeren op rundvlees werd aangegeven, met als doel om consumenten aan te zetten tot een meer verantwoord koopgedrag. Volgens FNB-voorzitter Bruno Dufayet biedt de Remunera-Score transparantie, dat leidt tot een beter verdeling van de waarde binnen de sector.

Bron: Agroberichten Buitenland

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?