Fietsenmaker Paddepoel krijgt boete voor zondagssluiting

paddepoel

De eigenaren van de fietsenwinkel in winkelcentrum Paddepoel in Groningen hebben een boete van ruim 23.000 euro gekregen voor zondagssluiting en het dichthouden van hun winkel op koopavonden. De rechtbank in Groningen heeft dat gisteren bepaald. 

De kwestie is opmerkelijk, temeer omdat in november in de Tweede Kamer de 'motie Paddepoel' is ingediend. Kees van der Staaij (SGP) en Lodewijk Asscher (PvdA) willen dat de regering op korte termijn in actie komt tegen de verplichte zondagsopening voor winkeliers en dienden een motie in.

Rechtbank stelt VvE nu in het gelijk

Peter Oest en Martin Haijkens van Paddepoel Fietsen krijgen de boete voor zondagssluiting en het zich niet houden aan andere ruimere openingstijden van het winkelcentrum. De fietsenmaker heeft zich daarmee volgens de rechtbank  niet aan de regels van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van winkelcentrum Paddepoel gehouden. De VvE spande een zaak aan en de rechtbank in Groningen bepaalde dat de ondernemer boetes van ruim 23.000 euro moet betalen. Volgens de VvE stond de man voor 60.000 euro in het krijt.

paddepoel-exterieur-300x170

In de VvE was afgesproken dat de openingstijden in het winkelcentrum verruimd zouden worden op donderdag, zaterdag en zondag. De Groningse fietsenmaker kreeg van de VvE boetes opgelegd omdat hij zich niet aan de afspraak hield. Die betaalde hij niet, hij besloot uit de VvE te stappen.

Vertrekken mag met opzegtermijn

De rechtbank concludeert dat de man het lidmaatschap mag opzeggen, maar niet met onmiddellijke ingang. Tot die tijd moet hij zich houden aan alle verplichtingen van het lidmaatschap. ‘Ook voor wat betreft de vastgestelde verruiming van de openingstijden.’ De boetes blijven dus ook staan.

De eigenaren zijn aangeslagen door de uitspraak, aldus RTV Noord. Ze gaan in hoger beroep.

Terras Bakker Bart en Slager Oosterhof weggehaald

Sommige winkeliers in winkelcentrum Paddepoel in Groningen kunnen het bloed van de Vereniging van Eigenaren wel drinken als het gaat om de zondagsboetes, zo kwam eerder in het nieuws. Slager Oosterhof zei in oktober 2017: ‘Wij hebben al tussen de 5.000 en 8.000 euro aan boetes gekregen. En wij hadden samen met Bakker Bart een terras. Dat terras is afgelopen week weggehaald. Het is gewoon list en bedrog. Dit loopt totaal uit de hand’, zegt eigenaar Oosterhof.

Lees ook
Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het derde kwartaal nadert. Ondernemers hebben tot 31 oktober de tijd om dit te doen. Volgens de Belastingdienst hebben bijna vier op de tien startende en kleine ondernemers een herinnering nodig om dit tijdig te doen. Daarom geeft de Belastingdienst vijf tips voor een goede en efficiënte aangifte.

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Ondernemers kunnen hun belastingszaken op drie manieren regelen. Via administratiesoftware, via een fiscaal dienstverlener of via de website van de Belastingdienst. Maar welke manier past bij welke ondernemer? De Belastingdienst geeft advies.