Van alle landen in de EU zijn in Denemarken voeding en niet-alcoholische dranken het duurst. Luxemburg en Oostenrijk delen de tweede plaats. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, meldt De Standaard.
Eurostat vergeleek de prijsniveau's van onder meer brood, vlees en (alcoholische) dranken in EU-lidstaten. In Denemarken liggen de prijzen van voedselproducten en niet-alcoholische dranken 30% boven het EU-gemiddelde, in Luxemburg en Oostenrijk 25% hoger. De EU-landen met de laagste prijzen zijn Bulgarije, Polen en Roemenië (daar zijn levensmiddelen 66% goedkoper dan het EU-gemiddelde).
In Nederland ligt het prijsniveau 1% boven het EU-gemiddelde. Vlees is in Nederland 23% duurder dan het EU-gemiddelde. Binnen de EU is vlees het duurst in Oostenrijk (46% boven het EU-gemiddelde), Luxemburg (42%), Frankrijk (31%) en België (26%). Brood en graanproducten zijn daarentegen in Nederland 10% goedkoper dan gemiddeld in de EU.
In Finland, Ierland en Zweden zijn alcoholproducten met respectievelijk 82%, 77% en 52% boven de gemiddelde EU-prijs het duurst. De alcoholprijzen liggen in Nederland op het gemiddelde EU-niveau.
Afgelopen maandag verklaarde minister Schouten van Landbouw dat voedsel in Nederland, ondanks de door het CBS geconstateerde 3,8% prijsverhoging sinds vorig jaar, nog steeds relatief te goedkoop zou zijn binnen de EU.
Is de vergissing van de minister het gevolg van het gemiddelde dat Eurostat berekent over rijke en armere Europese landen? Mogelijk niet. In het welvarend Duitsland – de belangrijkste bestemming van Nederlandse boerenproducten – zijn dagelijkse boodschappen goedkoper dan in Nederland.
Bron: Foodlog