Duitsland voert hakencapaciteit op

13 augustus 2012 redactie

Duitse slachtcapaciteit breidt uitDAMME - De Duitse varkensvleesindustrie is bezig met een uitbreiding van de capaciteit met minstens 10 miljoen haken op jaarbasis. Dat blijkt uit een inventarisatie van de varkenshoudersbond ISN.

Hierbij gaat de ISN uit van de bekende plannen van de vleesconcerns, maar mogelijk is er ook nog een aantal bedrijven dat zijn plannen vooralsnog geheim hebben weten te houden.

De toch al grote import van dieren uit Nederland en Denemarken zal in ieder geval blijven groeien. De vraag naar buitenlandse vleesvarkens wordt volgens de ISN ook opgestuwd omdat de varkensstapel in Duitsland zelf geen groei laat zien. Uit de jongste telling bleek vorige week dat het aantal opgestalde varkens het afgelopen halfjaar met 2 procent was geslonken.

Tot de ondernemingen waarvan vaststaat dat ze de capaciteit uitbreiden behoren ondermeer Tönnies en D&S. Tönnies breidt uit met 100.000 wekelijks te gebruiken haken en D&S met 80.000.

Ook kleinere verwerkers als Ulmer Fleisch, Simon Fleisch, Grundkötter en Vogler Fleisch werken aan expansie. Marktleider Vion is bezig de capaciteitsstructuur te herzien, wat inhoudt dat bepaalde vestigingen meer te verwerken krijgen, terwijl andere worden geschrapt.

Per saldo zijn naar de opvatting van de ISN de sluitingen qua capaciteit minder omvangrijk dan de uitbreiding in de blijvende slachterijen. (WV)

Altijd op de hoogte blijven?