Duitse regering verplicht herkomstaanduiding vlees

8 februari 2024 Redactie Vleesmagazine Dana Sredojevic via Pexels

De Duitse regering breidt de herkomstverplichting van vlees uit. Vanaf 1 februari moeten vleesproducten in Duitsland voorzien zijn van een herkomstaanduiding. Deze verplichting geldt voor alle soorten vlees, zowel voorverpakt en niet-voorverpakt, vers, gekoeld als bevroren vlees.

Herkomstaanduiding is een belangrijk item voor de Duitse regering. In het regeerakkoord staat de ambitie om de herkomst van voedsel integraal te etiketteren vastgelegd. Voor varkens, rund, schapen, geiten en pluimveevlees helden er al Europese regels. Duitsland breidt deze regels nu verder uit.

Uitbreiding herkomstverplichting

De verplichte herkomstaanduiding geldt nu ook voor andere vleessoorten als konijn en wild. Daarnaast worden de huidige Europese regels voor voorverpakt vlees uitgebreid naar niet-voorverpakt vers, gekoeld of bevroren vlees. Deze gelden nu ook voor onbewerkt vlees in de vitrine bij de slager of supermarkt. 

Europees onderzoek

In Europa loopt momenteel ook een onderzoek naar een verdere uitbreiding van de verplichte herkomstaanduiding naar andere producten zoals melk, konijn en wild, rijst, durumtarwe in pasta, aardappelen en tomaten in bepaalde tomatenproducten. Hiervoor gaat de Europese Commissie wetsvoorstellen met een impactanalyse indienen. In Duitsland steunt de federale regering deze plannen. Wel heeft de Duitse regering de voorkeur voor een aanduiding van herkomst op lidstaatniveau, want ze willen dat vrijwillige regionale informatie mogelijk blijft.

Bron:  Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft

Altijd op de hoogte blijven?