Dierenwelzijn wordt norm bij productie vlees

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

EDE – Dierenwelzijn wordt een productievoorwaarde voor vleesbedrijven. Dat bleek uit het dierenwelzijnsdebat dat vrijdag werd gehouden ter afsluiting van het Nationaal Vleescongres 'Meat the future', in Ede.

EDE – Dierenwelzijn wordt een productievoorwaarde voor vleesbedrijven. Dat bleek uit het dierenwelzijnsdebat dat vrijdag werd gehouden ter afsluiting van het Nationaal Vleescongres ‘Meat the future’, in Ede.


Volgens senior productmanager Patrick Luhrman van Jumbo zal prijs bij retailers een minder belangrijk issue worden. ‘Wij gaan meer kijken naar kwaliteit en daar is dierenwelzijn onlosmakelijk mee verbonden’, aldus Luhrman. Jumbo is al bezig met diverse slachterijen om uitsluitend nog vlees van ongecastreerde varkens te verkopen.


Wroeging

Volgens Henny Swinkels van VanDrie Group is het belangrijk om de consument geen wroeging te laten voelen als het een stukje vlees heeft gegeten. ‘De perceptie van de burger moet zo zijn dat die weet dat de boer een dier goed heeft verzorgd. We moeten de houderij zo inrichten dat we die boodschap kunnen overbrengen aan de consument.’

Dierenwelzijnsmeter

Swinkels pleitte er verder voor een dierenwelzijnsmeter in te voeren, waarin vanuit dierlijk oogpunt wordt vastgesteld wat een dierwaardig bestaan is.

‘Het grootste breekpunt is momenteel de emotionele discussie die wordt gevoerd over dierenwelzijn. Aan de hand van menselijke normen wordt bepaald wat goed is voor dieren. Dierenwelzijn moet je echter uit dierlijk oogpunt bepalen. Met zo’n dierenwelzijnsmeter kunnen er dan normen voor producenten worden gemaakt’, aldus Swinkels.

Vuist

Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA) riep vleesbedrijven in het debat op om een gezamenlijke vuist te maken naar de anti-vleespropaganda van organisaties als Wakker Dier en Milieudefensie.

‘Organisaties als deze, bedrijven gewoon een miljoenenbusiness. Zij hebben meer mensen in dienst dan bijvoorbeeld LTO.’

Volgens Koopmans moeten de vee- en vleessector dezelfde ‘business’ gaan bedrijven en de burger op dezelfde actieve manier voorlichten over de werkelijke situatie in de sector.

Lees ook:

Voetzoollezer verraadt kippenwelzijn (28 maart 2008)

Lees ook de andere nieuwsberichten over het Meat & Meal vleescongres van 28 maart:

Henny Swinkels: burger bepaalt hoe te ondernemen

Supers introduceren gezonder vlees

Jumbo wil stoppen met 'gecastreerd vlees'

Fit & Good van Enkco flopt in supers

Vleesbedrijf moet internationaler opereren

Vlees lijdt niet onder negatieve verhalen

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over dierenwelzijn

We hebben weer een nieuwe stelling!

'Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.' Stem hier

Altijd op de hoogte blijven?