Consumentenvertrouwen stijgt weer

13 augustus 2012 Edwin Rensen

DEN HAAG - Demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken is blij dat het vertrouwen onder consumenten in de economie weer iets is toegenomen.

DEN HAAG - Demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken is blij dat het vertrouwen onder consumenten in de economie weer iets is toegenomen.

Omdat de financiële crisis in de kern een vertrouwenscrisis is, is een herstel van vertrouwen volgens haar onmisbaar om er weer bovenop te komen. De bewindsvrouw reageerde daarmee donderdag op de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat de stemming onder consumenten voor de tweede achtereenvolgende maand is verbeterd. Ook de signalen van de arbeidsmarkt zien er volgens Van der Hoeven goed uit. 'De werkloosheid neemt opnieuw een beetje af. Elke werkloze minder is er één.'

De minister waarschuwt echter wel dat we onszelf niet rijk mogen rekenen, omdat er veel verborgen werkloosheid is. Zo komen werknemers en zelfstandigen die door de crisis minder uren werken, niet in de werkloosheidscijfers van het CBS terecht. Van der Hoeven wijst er verder op dat vorige week al bleek dat het economisch herstel aan de hand van de export verder doorzet. Maar ook hierbij moet volgens haar worden bedacht dat dit herstel pas goed merkbaar zal worden als 'de banenmotor van het bedrijfsleven weer echt op gang komt'. Het kabinet helpt daarbij, bijvoorbeeld door de kredietverlening aan bedrijven op gang te houden, aldus de minister.

Lees ook:
Rabobank ziet economie vallen en opstaan (12 maart 2010)
Balkenende: familiebedrijfen motor economie (25 september 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over economische crisis

 

Altijd op de hoogte blijven?