China importeert massaal Europees varkensvlees

19 augustus 2015 Vleesmagazine

China importeert massaal varkensvlees uit Europa, nu de prijzen in eigen land de pan uit rijzen, meldt het Financieel Dagblad. ‘Ik zie de import in de laatste drie, vier weken echt oppikken’, zegt Jeroen Koldenhof, directeur bij CAC Holdings in Sjanghai tegen de krant. ‘Het gaat op grote schaal en ad hoc.’ Daarmee gloort er hoop voor de geplaagde Nederlandse varkensboeren.

De Chinese varkensboeren, die traditioneel kleine boerderijen met relatief weinig varkens op het erf bestieren, hebben moeilijke tijden achter de rug. De prijzen voor varkensvlees leken maar niet uit te bodemen. Staatssubsidies om de sector te ondersteunen, droegen daar onbedoeld aan bij.

Biggen

‘De consumptie daalt, maar de binnenlandse productie in China is nog harder gedaald’, stelt Pan Chenjun, analist bij de Rabobank in Hong Kong. Tegenover het enorme aantal slachtingen werden er slechts 465 miljoen nieuwe biggen geboren, sinds het najaar van 2012 is het aantal varkens in China al met een vijfde gedaald.

Chinese varkensboeren zouden ongeveer acht maanden nodig hebben om de productie weer op niveau te krijgen, menen marktkenners. Dat biedt kansen voor de Europese slachthuizen, zegt Pan. ‘Afgelopen jaar stokte de import op ruim 1 miljoen ton. Dit jaar zal er bijna 2 miljoen ton ingevoerd gaan worden.’

Reservevlees

De nog altijd relatief gunstige positie van de euro ten opzichte van de Chinese renminbi helpt daarbij, zo denkt ze. ‘Al zal de recente daling van de Chinese munt wel invloed hebben op de kwaliteit van het vlees dat wordt geïmporteerd.’ Daarnaast kan staatsbedrijf Cofco reservevlees in de markt zetten. Dat drukt de prijzen ook, weet het Financieel Dagblad.

Altijd op de hoogte blijven?