Chemie eiwit boeit vleestechnologen Meat Tech

13 augustus 2012 Harrie Leijten

WAGENINGEN - De chemie van het eiwit is een onderwerp dat veel vleestechnologen boeit. Dat bleek donderdag 4 maart bij SVO te Wageningen, tijdens de lezing van Clyde Don voor de 35 vleestechnologen die zich verenigd hebben in Meat Tech.

WAGENINGEN - De chemie van het eiwit is een onderwerp dat veel vleestechnologen boeit. Dat bleek donderdag 4 maart bij SVO te Wageningen, tijdens de lezing van Clyde Don voor de 35 vleestechnologen die zich verenigd hebben in Meat Tech.

Don heeft door zijn onderzoek naar eiwit een ‘naam’ op dit terrein opgebouwd. Hij heeft samen met Paul Jansen een eigen onderneming Foodphysica en de ZZP Slager. Zijn lezing wordt opgenomen in het maartnummer van Vleesmagazine.

Alternatief vlees

De Meat Tech leden kregen ook een kijkje in de keuken van het Wageningse bedrijf Ojah dat bezig is ‘een volwaardig alternatief voor vlees te ontwikkelen.’ Dat zei Jeroen Willemsen van Ojah. Medio dit jaar komt het bedrijf met het product Beeter op de markt. Volgens Willemsen zijn het plantaardige producten die qua kauweigenschappen en beet niet te vergelijken zijn met andere vleesvervangende producten, ze benaderen hele dicht die van het puur natuurlijke vlees. De producten hebben nog een gezondheidsvoordeel: ze bevatten veel minder vet en zout dan de gangbare vleesproducten. En ze zijn glutenvrij. Basis vormen eiwitten (gemiddeld 25 procent) en water.

Ambitieus

Meat Tech heeft voor de komende periode ambitieuze plannen, vertelde Paul Grimberg van Meat Tech. Naast netwerk is kennisontwikkeling het belangrijkste doel. 'Dat willen we dit jaar ook via seminars gaan doen. Er wordt op ook gewerkt aan een website.' Voor dit jaar staan in ieder geval op het programma een bedrijfsbezoek aan de eendenslachterij VSE te Harderwijk op donderdag 22 april, op donderdag 24 juni is er een bijeenkomst over de nieuwe ontwikkelingen en toepassingen van diverse vezels.

Het programma voor het najaar is nog niet helemaal bekend.

Lees ook:
MeatTech bezoekt Koopmans (13 februari 2009)
Eerste MeatTech-tour succesvol (fotoverslag) (25 september 2008)
Vloeibaar roken is de toekomst (14 december 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over MeatTech

Altijd op de hoogte blijven?