'Burger moet 33% minder vlees eten

19 januari 2010 Caroline van der Plas

DEN HAAG – De vleesconsumptie moet in 2020 met een derde zijn verlaagd. Om dat te bereiken moet de overheid vlees, vis, zuivel en eieren extra belasten.

DEN HAAG – De vleesconsumptie moet in 2020 met een derde zijn verlaagd. Om dat te bereiken moet de overheid vlees, vis, zuivel en eieren extra belasten.

Dat is althans het voorstel van veertien maatschappelijke organisaties, waaronder Wakker Dier, Varkens in Nood en Milieudefensie. Ook de Dierenbescherming, een vaste gesprekspartner van de vleesindustrie, heeft het voorstel ondertekend.

Volgens de organisaties doet de overheid te weinig om de consumptie van dierlijke eiwitten te verlagen. Zij willen dat de vermindering van de vleesconsumptie onderdeel wordt van het kabinetsbeleid en dat duurzaam produceren en consumeren via regelgeving wordt afgedwongen.

Symboolpolitiek
Minister Gerda Verburg zegt deze week in een interview met het vakblad VMT overigens dat de oproepen om minder vlees te eten, geen oplossing bieden. Zij spreekt in dit verband over ‘symboolpolitiek’. 

Lees ook het weblog: Vega versus Vlees

Luister hier naar een discussie op Radio 1, tussen Natasja Oerlemans (Milieudefensie) en Joop Atsma (CDA), over dit onderwerp

Lees ook:
Oproepen minder vlees redden klimaat niet (18 januari 2010)
Vleestax: voor Bos of bossen? (download cartoon) (14 januari 2010)
Slagers woest over vleestax (13 januari 2010)
Vleestax komt er aan (9 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vleestax
Alle berichten over vlees en klimaat

 

Altijd op de hoogte blijven?