BSE-geval in Aalten

13 augustus 2012 Lucien Joppen

LELYSTAD - Bij een 7-jarige koe in het Achterhoekse Aalten is BSE vastgesteld. Dat meldt het Centraal Instituut voor DierziekteControle (CIDC) in Lelystad.

LELYSTAD - Bij een 7-jarige koe in het Achterhoekse Aalten is BSE vastgesteld. Dat meldt het Centraal Instituut voor DierziekteControle (CIDC) in Lelystad.


Eerder deze week meldde de onderzoeksinstelling al dat er een verdenking was bij het dier. De besmetting is nu definitief vastgesteld.


Het is hiermee het eerste Nederlandse BSE-geval in 2007. In Nederland zijn daarmee in totaal 83 gevallen van Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Het vorige geval werd ruim een jaar geleden vastgesteld in Twente.


Zes dieren geruimd

De koe, geboren op 14 december 1999 was pas twee weken op het bedrijf in Aalten toen het dier op 6 april gedood werd en afgevoerd naar de destructor. Daar werd het dier bemonsterd in het kader van de actieve Nederlandse BSE-surveillance.


Naast de koe zelf worden zes risicodieren die in dezelfde tijd als de besmette koe zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en één nakomeling geruimd.


Lees ook:

Wetenschappers maken runderen BSE-proof (3 januari 2007)


Of kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over BSE


Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!



Altijd op de hoogte blijven?