Brazilië spint garen bij EU-boycot Rusland

12 november 2014 Kees van Dooren Boerderij

De varkensprijs in Brazilië is op het hoogste niveau sinds jaren. Dat vertelde de Braziliaanse econoom Camila Brito Ortelan tijdens het International Pig Event, voorafgaand aan veehouderijbeurs Eurotier.

Brazilië voerde dit jaar tot dusver 153.000 ton varkensvlees uit naar Rusland en is momenteel met afstand de belangrijkste buitenlandse leverancier van varkensvlees aan Rusland. De Brazilianen leveren driekwart van Russische importbehoefte. Daarnaast voorziet Chili voor een behoorlijk deel in de importbehoefte van Rusland. Canada, de Verenigde Staten en de EU mogen momenteel niet leveren aan Rusland.

Goed op gang

De Braziliaanse varkenssector groeide tot de eeuwwisseling vooral door stijging van de binnenlandse consumptie. Sinds 2000 begint de export goed op gang te komen. De varkensvleesproductie in Brazilië zit momenteel op 3,28 miljoen ton op jaarbasis, de export was 528 miljoen ton in 2013. De Braziliaanse varkenssector groeit vooral in het westen van het land. Daar zijn veel veevoergrondstoffen beschikbaar. In dit deel van het land zitten vooral industriële bedrijven.

Niet zonder gevaren

Hoewel de Braziliaanse varkenshouderij momenteel de vruchten plukt van de sterk aantrekkende export naar Rusland, is de toekomst bepaald niet zonder gevaren. Ortelan gaf aan dat Rusland een onberekenbare afnemer is. De vraag kan zo weer wegvallen. Op de binnenlandse markt blijft de groei ook achter. Brazilianen eten liever rund- en kippenvlees. In veel gezinnen wordt helemaal geen varkensvlees gegeten. De consumptie zit momenteel op 11,7 kilogram per hoofd van de bevolking.

Tekort

Andere bedreigingen die op de sector afkomen zijn het grote tekort aan werknemers en opvolgers op varkensbedrijven. Ook de logistiek is een probleem en werkt kostenverhogend.

Altijd op de hoogte blijven?