‘Bereid je voor op nieuw btw-identificatienummer’

btw20id201

Het nieuwe btw-identificatienummer is vorige maand verstuurd naar 1.3 miljoen eenmanszaken. Het Burger Service Nummer (BSN) van ondernemers is daarin niet verwerkt. ‘Met het nieuwe btw-id kunnen we de privacy van ondernemers beter waarborgen’, vertelt Marcel Pieters, woordvoerder namens de Belastingdienst over dit nieuwe nummer.

Het nieuwe btw-identificatienummer voor ondernemers met een eenmanszaak is een unieke, willekeurige cijferreeks. Om zich als btw-plichtig ondernemer te identificeren bij zakenrelaties moeten zij vanaf 1 januari 2020 hun btw-id op facturen en hun website vermelden. Marcel Pieters van de Belastingdienst: ‘Dat kan pas vanaf het nieuwe jaar. Maar we wilden ondernemers de tijd geven om zich te kunnen voorbereiden. Dat betekent dat ondernemers tot eind dit jaar hun huidige btw-nummer gebruiken.' Om de overgang naar het nieuwe btw-id op 1 januari soepel te laten verlopen, heeft hij enkele tips voor ondernemers met een eenmanszaak.

Informeren

Zo adviseert hij om je boekhouder, klanten en leveranciers te informeren over je nieuwe btw-id. ‘Denk hierbij ook aan je (internationale) leveranciers en klanten. Ook als je via een intermediair producten levert of diensten verleent die zij voor jou factureren (self billing of reverse billing), is het belangrijk dat zij jouw nieuwe btw-id gebruiken vanaf 1 januari.’ Een ander advies is om alvast het digitale factuurformat 2020 met het nieuwe btw-id klaar te zetten. ‘Zet een herinnering in je agenda om op 1 januari 2020 je nieuwe btw-id op je website te plaatsen.’

Wie zich goed voorbereidt, is er zeker van dat zijn eenmanszaak aan de wettelijke factuureisen voldoet op de overgangsdatum, vertelt Pieters. ‘Maar let op: voer de wijzigingen niet vóór 1 januari 2020 door. Want dan voldoe je in het vierde kwartaal van 2019 niet aan de eisen.’

Facturen uit het buitenland

Eenmanszaken gebruiken het nieuwe btw-id voor zakelijke contacten en voor handel binnen en buiten de EU. ‘Als je zakendoet met leveranciers uit andere EU-landen is het extra belangrijk om je nieuwe btw-id aan hen door te geven. Op hun facturen aan jou gebruiken zij nu nog je btw-nummer. In 2020 moeten zij jouw btw-id op de factuur aan jou zetten’, aldus Pieters.

Door nieuwe wetgeving vanaf 1 januari 2020 is de vermelding van het nieuwe btw-id op de factuur en opgaaf intracommunautaire prestaties nog belangrijker. Uw buitenlandse leverancier kan namelijk zijn btw-vrijstelling (in Nederland nultarief) verliezen.

[intermezzo: 1]
Lees ook
Tips en tricks voor werken in de slagerij bij hoge temperaturen

Tips en tricks voor werken in de slagerij bij hoge temperaturen

De komende dagen wordt het warm in Nederland. Vandaag en morgen verwachtten meteorologen tropische temperaturen en geldt het Nationaal Hitteplan. Hoe ga je om met de hitte in de slagerij?

Voorjaarskriebels

Voorjaarskriebels

Er zijn mensen die in het voorjaar de kriebels krijgen om het huis eens flink schoon te maken. In zekere zin wordt er met de Voorjaarsnota van 2022 ook flink de bezem door de fiscale wetgeving gehaald. Wat gaat er veranderen?

Marketing voor ondernemers met lef

Marketing voor ondernemers met lef

Veel ondernemers proberen klanten te lokken door hun kennis te delen. Helemaal verkeerd schrijft Aartjan van Erkel in zijn nieuwe boek Nummer 1. Hij gelooft dat je niet je kennis gratis moet delen, maar moet entertainen. “Stop met teachen, begin met teasen.”