'Barbecuevlees dieronvriendelijk en besmet

16 september 2014 ANP

Het vlees dat door supermarkten in barbecuepakketten wordt aangeboden, is veelal niet diervriendelijk, besmet met potentieel schadelijke bacteriën en soms zelfs bijna bedorven.

Dat blijkt uit een onderzoek van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie kocht ruim duizend vleesproducten in acht verschillende supermarkten. Op 109 producten stond dat het specifiek bedoeld was voor de barbecue, maar geen enkele had een dierenwelzijnskeurmerk.

Wakker Dier bezocht vorige maand de supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk, Deen, Dekamarkt en Albert Heijn XL. In één winkel werden elf barbecuepakketten nader bekeken en hier werden heel veel besmettingen met bacteriën aangetroffen, zoals vijf keer de E.coli-bacterie, ofwel de poepbacterie. Drie van de bekeken stukken vlees waren zelfs zo erg besmet, dat er sprake was van het begin van bederf.

Barbecueën is vaak de oorzaak van voedselvergiftigingen omdat het niet heel hygiënisch verloopt. Mensen laten vaak het rauwe vlees te lang in de zon liggen, of het wordt niet goed genoeg doorbakken. Naar schatting lopen elke zomer honderdduizenden mensen een voedselinfectie op.

Altijd op de hoogte blijven?