Australiërs eten het meeste vlees

21 augustus 2017

Australiërs eten jaarlijks 111,5 kilo vlees per persoon. Dit betekent meer dan 300 gram per dag. Dit plaatst Australië bovenaan de lijst van wereldwijde vleesconsumptie. Nederland valt met jaarlijks 85,5 kilo vlees buiten de top 10.

Internationaal cateringsbedrijf Eatfirst onderzocht de vleesconsumptie in 52 landen. Onder vlees in dit onderzoek vallen rund, kip, lam en varken. In de top 10 staan verder Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Argentinië, Spanje, Israël, Denemarken, Canada, Portugal, en Italië. In India eten de mensen het minste vlees, 4,4 kilo per jaar.

Vleesprijs

Naast de consumptie keken de onderzoekers ook naar de prijzen. In Zwitserland ligt de vleesprijs het hoogst. Daar betalen de consumenten ruim 140 procent meer. De prijs van vlees is in de rijke landen geen obstakel. Zo is Denemarken een van de duurdere vleeslanden, maar staat ook in de top 10 van vleesconsumptie.

De onderzoekers zochten ook uit hoelang mensen moeten werken voor een stukje vlees. Zo moet een Deen een half uurtje werken voor een stukje kip, maar een Indiër 10,5 uur. Rundvlees is duurder. Hier moeten Indonesiërs het langst voor werken, namelijk 23,61 uur. Indonesië wordt gevolgd door India (22,77 uur) en Rusland (21,88 uur). In deze landen ligt de consumptie van dit vlees dan ook laag.

Altijd op de hoogte blijven?