ALMELO – Zwanenberg Food Group is betrokken bij de ontwikkeling van een apparaat dat direct virussen of bacterieën in vlees kan opsporen.
ALMELO – Zwanenberg Food Group is betrokken bij de ontwikkeling van een apparaat dat direct virussen of bacterieën in vlees kan opsporen.
‘Het nieuw ontwikkelde apparaat kan helpen ziekteverwekkende organismen ‘on the spot’ te detecteren’, zegt Erik Vliek, Directeur Quality Assurance/Research & Development bij Zwanenberg.
Bij gangbare methoden zijn enkele dagen nodig om vast te stellen of vlees virussen of bacteriën bevat. ‘Dat is duur, omslachtig en tijdrovend’, aldus Vliek.
Ostendum
Het prototype wordt ontwikkeld door Ostendum, een spin-off van de Universiteit Twente. De ondersteuning van Zwanenberg Food Group bestaat vooral uit het beschikbaar stellen van kennis en faciliteiten, zoals het laboratorium van de onderneming in Almelo.
Perspectieven
De detector kan virussen en bacteriën detecteren op basis van eiwitten en DNA-moleculen. ‘Dat biedt ook perspectieven voor andere toepassingen. Zo kun je bijvoorbeeld snel vaststellen met welke vleessoort je van doen hebt’, zegt Vliek.
Het door Ostendum ontwikkelde apparaat bestaat uit een lab-on-a-chip en een laserdetector. Ostendum ontwikkelt nog twee andere prototypes. Het gaat de drie prototypes in de praktijk testen in samenwerking met Zwanenberg en het Enschedese Laboratorium Microbiologie Achterhoek Twente.
Lees ook:
Fruitzuren verminderen ziekmakers in kip (28 mei 2009)
EFSA: Bacteriofagen kunnen rol spelen (22 mei 2009)
'Rauw vlees eten is juist gezond' (14 mei 2009)
Vion doet mee in MRSA-bestrijding (15 mei 2008)
Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over bacteriën in vlees
Alle berichten over Zwanenberg