Zwanenberg Food Group gaat productielocatie Voorthuizen sluiten

Zwanenberg_Struik

In 2023 wil Zwanenberg Food Group de productielocatie in Voorthuizen sluiten. De productie van knakworst en soepen vindt voortaan plaats in Oss, waar de productielijnen worden uitgebreid. Reden is de stijging van de productiekosten, zoals grondstoffen, energie en verpakkingen.

Met de overname van Struik Foods in maart 2020 heeft Zwanenberg Food Group in Nederland vier productielocaties voor conserven. Op deze locaties vinden grotendeels dezelfde activiteiten plaats. Vanwege de stijging van de kosten wil het voedingsmiddelenconcern de productielocatie in Voorthuizen sluiten.

Kostenstijging

“De kern van deze stap is dat wij straks dezelfde volumes produceren, maar met een locatie minder”, zegt Maarten Elsinga, CEO Zwanenberg Food Group Nederland. “Na de overname van Struik op 13 maart 2020 werden wij onmiddellijk geconfronteerd met alle gevolgen van de COVID-problematiek. De eerste prioriteit was toen om onze afnemers zo goed mogelijk van producten te voorzien. Ook hebben wij diverse operationele verbeteringen doorgevoerd.”

Momenteel wordt het bedrijf volgens Elsinga geconfronteerd met “enorme kostenstijgingen in de gehele keten: grondstoffen, energie, logistiek, verpakkingen et cetera. Wij verwachten dat wij deze kostenstijgingen niet geheel en met vertraging kunnen doorberekenen aan onze afnemers. Hierdoor hebben wij geen andere keus dan onmiddellijk forse kostenbesparende maatregelen door te voeren.”

Sluiting Voorthuizen

Het sluiten van de productielocatie in Voorthuizen lag volgens Elsinga het meest voor de hand. “Daarmee kunnen we op relatief korte termijn onze doelstelling verwezenlijken. Dit project zal naar verwachting in de loop van 2023 worden afgerond.”

Zwanenberg Food Group heeft de Ondernemingsraad om advies gevraagd en de vakbonden zijn over het voornemen geïnformeerd. Het voedingsmiddelenconcern wil zoveel mogelijk medewerkers voor de onderneming te behouden. Hierover gaat het bedrijf in gesprek met de werknemersorganisaties.

Zwanenberg Food Group

Zwanenberg Food Group heeft 1.800 medewerkers en een omzet van circa € 600 miljoen. Het voedingsmiddelenconcern produceert vleesconserven, snacks, soepen, sauzen, gemaksmaaltijden, vegetarische en veganistische producten. De onderneming exporteert vleesconserven naar meer dan honderd landen. Bekende merken van Zwanenberg Food Group zijn Kips, Huls, Struik en Chicken Tonight. Er zijn productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Geen nieuws meer missen van EVMI? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste nieuws over de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022

Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022

In het vierde kwartaal van 2022 groeide de omzet van de totale Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een omzetgroei van 18,8 procent voor voedings- en genotmiddelenindustrie ten opzichte van 2021. Deze stijging is met name te danken aan hogere prijzen.

Veel belangstelling voor Open Huis Food Innovation Academy

Veel belangstelling voor Open Huis Food Innovation Academy

Afgelopen zaterdag 28 januari opende de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen de deuren. Ruim 200 belangstellenden bezochten het Open Huis waar foodbedrijven uit de regio Rijnmond zich samen met de praktijkopleidingen van Lentiz (operators), Albeda (bakkers) en Inholland (onderzoek) presenteerden.

‘Consument profiteert van meer robots in voedingsindustrie’

‘Consument profiteert van meer robots in voedingsindustrie’

Het kabinet ziet robots als een mogelijke oplossing voor het personeelstekort. Volgens Ceel Elemans, sector specialist Food van ING Sector Banking kan de consument profiteren van meer robots in de voedingsindustrie. Het Arnhemse ingenieursbureau QING liet al zien dat de inzet van robots ook is weggelegd voor kleinere voedingsproducenten.