9 afnemers Van Hattem onvolledig bij melden NVWA

3 juli 2014

Alle 512 afnemers van vlees dat Van Hattem moest terughalen, hebben bij de NVWA melding gedaan van de onveilige producten. Negen daarvan kregen een boete omdat de melding te laat of onvolledig was.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer over de ‘stand van zaken inzake voedsel’.

Van Hattem informeerde in februari de 512 directe afnemers per brief over hun verplichting het geleverde vlees en de vleesproducten te traceren en de producten waarin dit vlees is verwerkt van de markt te halen. Bovendien moesten ze hun afnemers informeren over de verplichting producten te traceren en terug te halen.

Traceringsverslag

Twaalf van de afnemers wilden met een traceringsverslag aantonen dat hun producten veilig waren en dus niet teruggehaald hoefden te worden, dan wel op de markt konden worden gebracht. Drie verzoeken werden door de NVWA gehonoreerd, zoals bijvoorbeeld over geiten die waren geslacht in loonslacht en als heel karkas teruggingen naar de opdrachtgever.

Minder geleverd

Dijksma schrijft aan de Kamer dat de hoeveelheid vlees dat Van Hattem leverde in de periode waarop de recall betrekking had geen 28.000 ton was, zoals ze eerst meldde, maar iets minder dan 16.000 ton.

Altijd op de hoogte blijven?