Mooie eenvoud

15 december 2019 Petra Hermans-Taekema Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het lijkt een wat tegenstrijdige kop: mooie eenvoud. Maar toch dekt hij de lading van mijn betoog. De afgelopen maand hadden we de VAS-beurs, wat weer een mooi en inspirerend evenement was. Fantastisch om te zien dat alle winnaars zo blij zijn. En er waren veel winnaars. En waarmee? De meeste met een eenvoudig product: een bal gehakt, grillworst, leverworst, rookworst. En zelfs de showschotels die in de koelvitrines op de VAS te bewonderen waren, bevatten vooral simpele producten: stamppotjes, worst...

Het hoeft dus niet zo ingewikkeld te zijn. Het aantal inzendingen in de A-rubrieken van de vakwedstrijden was het grootst: de worstsoorten en vleeswaren. Een vitrine vol, in allerlei soorten en maten was op de VAS te zien. En allemaal bekroond met Goud of Goud*. Dat maakt het zo mooi. Een eenvoudig product dat extra aandacht heeft gekregen en daarvoor beloond werd. Natuurlijk waren er ook mooie hammen, rookvlees en paté’s ingezonden, en salades en maaltijden. Ook hier viel de eenvoud van de basisproducten op en was er vooral creatief gebruik gemaakt van toevoegingen of smaakcombinaties.

Het hoeft dus allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. “Geen culiniare liflafjes”. Dat was ook wat ik hoorde van Topslager Rudolf Alblas in Zoetermeer. Hij is gevestigd in een wat oudere wijk van het dorp. Zijn toonbank is vooral gevuld met kip, karbonaadjes, hamburgers en gehakt. Zijn maaltijden zijn onder andere andijviestampot, rode kool en hutspot. Rudolf Alblas weet wat zijn klanten willen en dat zijn geen culinaire hoogstandjes, maar goede simpele kost. Zijn klanten hebben iets minder te besteden en daar speelt de slager goed op in. En toch heeft zijn winkel een mooie uitstraling. Zijn klanten zagen de overgang naar de Topslagerformule als een promotie en feliciteerden hem daarmee. Dus: hoe mooi kan eenvoud zijn!

Altijd op de hoogte blijven?