Tips voor het bakken van de perfecte steak!

20 maart 2023 partner content

Er zijn verschillende meningen over de beste manier om een steak te bakken. Sommige chefs raden aan om boter te gebruiken, terwijl anderen juist olie aanbevelen. Daarnaast is er discussie over het gebruik van een antiaanbakpan of een stalen pan. Wil je een nieuwe koekenpan kopen? Dan is het handig om te weten wat de beste methode is, en waar je op moet letten bij de aanschaf van een goede pan. Een antiaanbaklaag is bijvoorbeeld essentieel voor het bereiden van vlees en voorkomt dat je ingrediënten aan de pan blijven kleven. In dit artikel geven we je tips om het perfecte stukje vlees te bakken!

De perfecte pan

Als je de perfecte biefstuk wilt bakken, is het aan te raden om een ongeëmailleerde gietijzeren of carbon stalen pan te gebruiken. Deze pannen hebben een slechte warmtegeleiding, maar kunnen daardoor veel warmte vasthouden. Het is echter wel belangrijk om de pan rustig voor te verwarmen voordat je begint met bakken. Zet de pan op een laag pitje en verhoog deze na een paar minuten geleidelijk tot ongeveer driekwart van het maximale vermogen. Het is belangrijk om de pan met de hand af te wassen en af te drogen met keukenpapier om de pan goed te onderhouden.

Ga voor kwaliteit

Daarnaast heb je natuurlijk nog vlees nodig. Je kunt voor biefstuk kiezen tussen mager vlees of juist wat vetter vlees. Deze keuze hangt van je smaak af, wil je wat malser vlees? Ga dan voor mager vlees. Wil je meer smaak en hou je van wat meer smaak? Ga dan voor een stukje vlees met een vetrandje zoals entrecote. Wat voor vlees je ook kiest, koop je vlees bij een goede slager! Voor de beste garing van je stukje vlees kun je het beste voor een dik stuk kiezen. 

Het bakken

Voordat je de biefstuk gaat bakken, is het belangrijk om deze eerst droog te deppen en te bestrooien met zout en grofgemalen peper. Verhit de pan goed en laat een flinke klont ongezouten boter smelten. Wacht tot het schuim weggetrokken is en de boter licht begint te kleuren voordat je de biefstuk in de pan legt. Als je de biefstuk graag rood wilt eten, bak deze dan 2 minuten aan beide kanten. Voor medium voeg je 2 minuten per kant toe. Zorg ervoor dat de boter niet verbrandt, anders kun je het vuur verlagen. Nadat de biefstuk is gebakken, is het belangrijk om deze nog 5 minuten te laten rusten voor de beste smaak. Wikkel de biefstuk in aluminiumfolie om deze op temperatuur te houden. Wil je misschien iets anders proberen dan bief? Kies dan voor een heerlijke Portobello chicken. Dit gerecht is zeker de moeite waard. Eet smakelijk!

Altijd op de hoogte blijven?