Cups, pads of bonen: welke types koffie zijn er én welke kies je?

6 oktober 2022 partner content

De wereld van koffie is enorm. Je hebt alleen al de verschillende smaken om uit te kiezen, zoals espresso of filterkoffie. Dat niet alleen, er zijn ook nog verschillende opties qua verwerking van de koffie. Van koffiebonen tot koffiepads, van gemalen koffie tot oploskoffie: waar kun je allemaal aan denken? We leggen je de verschillen uit.

Koffiebonen

Het wordt gezien als de meest verse vorm van koffie drinken: haal bonen in huis. Dit houdt in dat je een zak bonen gebruikt, die nog niet gemalen zijn. Het malen doe je namelijk zelf! Koffiebonen geven bij het malen een heerlijk aroma vrij, wat je trek in koffie alleen maar vergroot. Het is net alsof je je in een koffiezaak bevindt, maar dan gewoon in eigen huis. Het malen kost een beetje tijd, maar met een goede koffiemaler is het in een handomdraai gepiept. En de smaak van versgemalen koffie is misschien wel de beste koffie-ervaring die er is.

Gemalen koffie

Vind je het toch te veel gedoe om zelf de bonen te malen? Dan is gemalen koffie voor jou een betere optie. De bonen zijn nog altijd zo min mogelijk bewerkt, maar ze zijn wel alvast voor je gemalen. Je kunt zo dus direct beginnen met het zetten van een kop koffie, bijvoorbeeld filterkoffie of espresso. Als je verse gemalen koffie gebruikt, is de smaak nog altijd zeer goed. Probeer wel om een geopend pak gemalen koffie vrij snel op te maken, zodat de koffie niet oud gaat smaken. Een goede reden om lekker veel koffie te drinken! Gemalen koffie is ook handig als je vaak een grote hoeveelheid koffie moet zetten. Je kunt er immers direct een hele koffiepot mee bereiden!

Koffiecups

Naast de traditionele koffiebonen en gemalen koffie, zijn koffiecups sterk in opkomst. Denk aan cups voor een Nespresso koffiezetapparaat. Hiermee kies je voor gemak. Je hoeft namelijk enkel een cup in het koffiezetapparaat te steken, en water in het apparaat te stoppen. Het malen van bonen is niet nodig, en ook hoef je geen hoeveelheid vast te stellen. Eén cup staat namelijk precies gelijk aan één kopje koffie. Er zijn veel verschillende cups om uit te kiezen als het aankomt op de smaak. Probeer vooral verschillende opties uit!

Koffiepads

Niet alleen koffiecups zijn een optie, maar ook koffiepads. Denk aan pads voor Senseo. Het idee staat gelijk aan cups: de koffie is al precies in de juiste hoeveelheid in een pad gestoken, wat maakt dat je in een handomdraai een kopje koffie maakt.

Oploskoffie

Nog een eenvoudige manier om koffie te bereiden? Gebruik oploskoffie! Je hebt hier niet eens een koffiezetapparaat voor nodig. Op reis is oploskoffie daarom ook zo’n goede optie. Of misschien drink je slechts een enkele keer koffie, en wil je geen apparaat aanschaffen. Voeg oploskoffie samen met heet water, roer dit goed door – en je kunt direct genieten van een kopje! Oploskoffie is altijd handig om in huis te hebben: het komt vast van pas.

Altijd op de hoogte blijven?