We gaan naar buiten!

26 oktober 2018

VAN‘S MORGENS CIRCA 9 UUR TOT ZONSONDERGANG KUNNEN DE KIPPEN NAAR BUITEN . VAN‘S MORGENS CIRCA 9 UUR TOT ZONSONDERGANG KUNNEN DE KIPPEN NAAR BUITEN .

Het Franse keurmerk Label Rouge staat voor topkwaliteit landbouwproducten. Vooral kip is in Nederland – zij het beperkt - verkrijgbaar, maar er is ook rund- en lamsvlees en zelfs vis met dit kwaliteitslabel. Smaak en dierenwelzijn staan hoog in het vaandel van het label, dat onder supervisie van de Franse overheid staat.

Op uitnodiging van de Franse belangenorganisatie voor de export Sopexa bezocht de redactie van Vlees+ in september Frankrijk om nader kennis te maken met Label Rouge. Dit label bestaat sinds de jaren ’60. Een aantal pluimveehouders wilde meer aandacht voor dierenwelzijn en smaak, als reactie op de intensieve pluimveehouderij, die na de oorlog op gang was gekomen. Ook de traceerbaarheid van het vlees is een belangrijk criterium van het label.

Elf kippen per m2

Label Rouge kippenfarms bevinden zich in meerdere regio’s in Frankrijk. In de Auvergne hebben Nicolas Picard en Romain Guillaume beiden een grote kippenfarm. De genodigde pers kon met eigen ogen aanschouwen hoe de dieren leven. Een van de criteria van Label Rouge is het buitenleven. De kippen leven in stallen van maximaal 400 m2 en er mogen per m2 maximaal elf kippen leven. Er is gekozen voor langzaam groeiende rassen. Van ’s morgens circa 09.00 uur tot zonsondergang

‘Er zijn verschillen tussen de kippenrassen. Naked neck heeft malser vlees dan de zwart- en witpotige kippen. Het vlees van het ras met witte poten is wat vetter.’

kunnen de kippen naar buiten, waar ze alle ruimte hebben. Er is een heftig gekakel te horen als de dieren merken dat het tijd is en de schuiven in de stallen opengaan. Als dat gebeurt, zijn ze er als de kippen bij om naar buiten te gaan, waar ze in de grote weiden rond kunnen scharrelen. In de zomer kan het erg warm zijn buiten. Daarom zijn er bomen geplant zodat de dieren ook in de schaduw kunnen lopen en liggen.

81 dagen groei

Nicolas Picard heeft zes kippenstallen op een hectares groot terrein in de Auvergne. Twee ervan zijn dit jaar in gebruik genomen. Picard is de derde generatie op het bedrijf. Zijn opa was een van de pioniers die in de zestiger jaren begon met de nieuwe vorm van pluimveehouderij. Hij koestert zijn dieren en heeft een bewuste keuze gemaakt voor Label Rouge. In totaal heeft hij 9.500 kippen van een ras met witte poten. Het zijn vooral haantjes. Vrouwtjes worden apart gehouden; deze groeien wat sneller en zijn vooral tijdens de feestdagen een delicatesse.

In de stallen ligt vers stro en bevindt zich voer en water. Aan plafondrails hangen rijen gele bakjes met water en

Smaak

Smaak en dierenwelzijn zijn de belangrijkste thema’s bij Label Rouge. Slagers vinden het premium kwaliteit vlees, dat bovendien volledig traceerbaar is. Bij de diverse maaltijden met Label Rouge vlees, kwamen de chefs toelichten waarom ze graag met dit vlees werken. Het buitenleven en de vrijheid die de dieren hebben, beïnvloeden het vlees en de smaak. En ook de voeding, vooral granen, geeft smaak en structuur aan het vlees. Dat is de algemene mening van de chef-koks.

in ronde bakjes aan buizen ligt het voer. Het voer dat de dieren krijgen bestaat voor 75 procent uit granen. Maar ook buiten scharrelen ze hun kostje bij elkaar: insecten en wormpjes.

Na 81 dagen verblijf en groei op de farm gaan de kippen naar het slachthuis in de regio. Als de kippen geslacht zijn, wordt het vlees pas na zes uur verwerkt. Ter vergelijking: het Nederlandse criterium voor Beter Leven kip 3 sterren is 71 dagen opfok.

... ...

Als de kippen naar het slachthuis zijn gegaan en de stal leeg is, wordt hij grondig gereinigd. Er vindt ‘derattation’ plaats, de stal wordt gedesinfecteerd en al het ongedierte (ratten, insecten) wordt verwijderd. Vervolgens blijft de stal veertien dagen leeg, voordat er nieuwe dieren in worden gehuisvest. Die arriveren als ze nog piepklein zijn, zo’n 35 gram.

Een kale nek voor koeling

Naast rassen met witte poten, is er ook een ras met zwarte poten en één met gele poten en een kale nek, die voor koeling zorgt. Deze naked neck kippen lopen bij pluimveehouder Romain Guillaume. Evenals Nicolas Picard is hij de opvolger van zijn vader en opa in het bedrijf. “Er zijn smaakverschillen”, vertelt de kippenboer. Het naked neck ras heeft wat malser vlees dan de zwart- en witpotige kippen. En het vlees van het ras met witte poten is wat vetter. De kippen van zijn farm zijn bij ons bezoek 53 dagen oud. Guillaume heeft zowel vrouwelijke als mannelijke dieren, in zeven stallen. Hij heeft naast het geelpotige ras met de kale nek, ook andere rassen. Opvallend is dat de bomen bij zijn bedrijf al groter zijn, dus meer schaduw bieden, waar de kippen dan ook dankbaar gebruik van maken. Daaruit blijkt hoe

belangrijk het is dat er bomen zijn in de wei, waar de kippen overdag zijn. Guillaume vult aan, dat de schaduw ook beter beschermt tegen roofdieren als vossen. Dat Picard en Guillaume voor deze diervriendelijke pluimveehouderij hebben gekozen is een bewuste keuze. Uit de manier waarop ze met hun kippen omgaan, blijkt de liefde voor deze dieren; elk dier krijgt aandacht en wordt gekoesterd.

... ...

Controle

De Franse overheid heeft de supervisie van het label. Elke schakel in de keten wordt gecontroleerd door een onafhankelijk controleorgaan. Dat gebeurt minstens één keer per jaar en onaangekondigd. Pluimveehouders moeten van elke kip wel zes formulieren bijhouden. Ook in het slachthuis gelden de dierenwelzijnsregels. Zo komen alleen ‘perfecte’ dieren door de controle; zit er bijvoorbeeld nog bloed op het karkas, dan wordt het

‘Een onafhankelijk orgaan controleert elke schakel in de keten. Dat gebeurt minstens één keer per jaar, onaangekondigd.’

PLUIMVEEHOUDERS ROMAIN GUILLAUME(L) EN NICOLAS PICARD: ‘LIEFDE VOOR DE DIEREN’ PLUIMVEEHOUDERS ROMAIN GUILLAUME(L) EN NICOLAS PICARD: ‘LIEFDE VOOR DE DIEREN’

dier afgekeurd. In de slachthuizen wordt eerst het Label Rouge pluimvee geslacht voor al het andere pluimvee. De hygiëneregels zijn bijzonder strikt.

In Frankrijk is bij 98 procent van de consumenten het label bekend. Het is ook volop verkrijgbaar, bij slagers en in supermarkten, vaak met de kop en poten er nog aan. Ook staat het op menukaarten van betere restaurants. De Fransen weten het dus, nu is het de bedoeling om met een promotiecampagne Nederland te overtuigen van dit kwaliteitsvlees. Label Rouge kip is bij enkele grote Albert Heijns verkrijgbaar en bij een aantal betere slagers. Daar wil de Franse organisatie rond het merk nu verandering in brengen.

In de volgende editie van Vlees+ meer over slagers en chefs die met Label Rouge vlees werken. En aandacht voor een veehouder die runderen en schapen houdt volgens de criteria van Label Rouge.

Altijd op de hoogte blijven?