Slager succes & cateraar

26 oktober 2018

Soms vertrekken klanten door omstandigheden naar elders. Dat overkwam ook een van de filialen van slagerij Runderkamp. Het bedrijf besloot om het over een andere boeg te gooien. Naast de slagersactiviteiten stortte Runderkamp zich met hart en ziel op catering. Dat pakte goed uit.

"WIJ BEPERKEN ONS NIET TOT ALLEEN CATERING. WIJ KUNNEN OOK COMPLETE FEESTEN ORGANISEREN”, VERTELT SANDRA RUNDERKAMP (OP DE FOTO ACHTERAAN BIJ HET BUFFET) "WIJ BEPERKEN ONS NIET TOT ALLEEN CATERING. WIJ KUNNEN OOK COMPLETE FEESTEN ORGANISEREN”, VERTELT SANDRA RUNDERKAMP (OP DE FOTO ACHTERAAN BIJ HET BUFFET)

Voor Runderkamp is de catering

Voor Runderkamp is de catering een succesverhaal geworden. Toch heeft Sandra een waarschuwend woord voor collega´s. “Verkijk je er niet op. Catering betekent een hoop extra werk. Het is niet iets wat je er zo maar even naast kunt doen!”

De historie van slagerij Runderkamp gaat terug tot 1884. In dat jaar begon Willempie Runderkamp, de betovergrootvader van de huidige directeur van de cateringtak Sandra Runderkamp, een slagerij in Volendam. Lange tijd was dit de enige van Volendam. In de loop der tijd volgden filialen in Alkmaar en Amsterdam. Een daarvan was gevestigd in de Regulierbreestraat in het centrum. In de nabijheid bevonden zich veel grote kantoren, waarvan personeelsleden tussen de middag een broodje bij Runderkamp haalden. Maar tot groot verdriet van Runderkamp vertrok het ene na het andere grote kantoor naar de rand van de stad. De sluiting van een filiaal van de Hema in dezelfde straat merkte Runderkamp ook aan een sterk verminderde aanloop in de eigen winkel. De aanleg van de Noord/Zuid-lijn belemmerde de bereikbaarheid. Dit filiaal van Runderkamp werd nog enkele jaren aangehouden, maar twaalf jaar geleden werd het verkocht.

Verkopen via internet

Wat nu gedaan? Sandra Runderkamp: “Een kennis zei tegen ons ‘Die catering doen jullie goed. Daar moeten jullie mee doorgaan. Misschien is het een idee om online jullie catering te verkopen.’ Dat zag ik zelf niet zo zitten, omdat er in die tijd geen eten werd aangeboden op internet. Maar mijn vader Wim zag het juist wel zitten. En doordat het filiaal Regulierbreestraat net gesloten was, hadden wij voldoende mankracht om de cateringtak op poten te zetten. Veel extra investeringen hoefden we daarvoor niet te doen. Wij beschikten al over een ruimte, waar wij producten voor onze slagerijen maakten. Om te kunnen cateren hebben wij in dit pand een paar steamers en een werkbank neergezet. In onze slagerijen hadden wij al veel personeelsleden die na hun reguliere werk overdag ook ´s avonds voor ons wilden cateren. Want in Volendam houden wij van geld verdienen. Uiteraard moesten wij wel investeren in materiaal.”

Voetbalclub volendam

“In de begintijd van de catering vroeg de voorzitter van voetbalclub F.C. Volendam ons om voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd voor 350 gasten

‘Als gasten bij de catering een stukje vlees lekker vonden, vertelden wij dat zij dat ook in onze slagerij konden kopen’.

eten te verzorgen. Bij de voetbalclub kwamen wij in contact met mensen uit het zakenleven, die zelf ook weer catering bij ons bestelden. Later kregen we er via internet veel klanten bij. Een kennis van ons zorgde ervoor dat onze bedrijfsnaam bij de zoekresultaten van Google bovenaan kwam te staan. Hij was ook een expert in Google AdWords. Een andere gunstige factor was de economische crisis, die onverwacht de cateringtak in de kaart speelde. Vóór de crisis maakten bedrijven met hun personeel uitstapjes. Door de crisis gingen de bedrijven in plaats van uitstapjes meer zelf iets in huis organiseren.

De catering gaf ons in combinatie met onze slagerijen synergievoordelen. Onze klanten van de slagerijen wisten dat zij ook voor catering bij ons terecht konden. Als gasten bij de catering een stukje vlees lekker vonden, vertelden wij dat zij dat stukje vlees ook in onze slagerij konden kopen. Maaltijden die wij in de slagerijen verkochten, konden wij voor de catering gaan maken en andersom. Ook voor de inkoop gaf het synergievoordelen. Overigens hebben wij ook veel vis in ons assortiment. Per slot van rekening zitten wij in Volendam. Wij maken alles zelf. Zelfs onze zalm roken wij zelf.”

Offertes automatiseren

“We hadden al een kantoor waar we offertes en kostencalculaties maakten. Het is belangrijk om dat te automatiseren, zodat je niet steeds dezelfde berekeningen hoeft te maken.

In de loop der tijd is de cateringtak hard gegroeid. Dat hebben wij mede te danken aan ons personeel. Samen met het personeel hebben wij het bedrijf groot gemaakt. Wij zijn als het ware één grote familie. In het begin waren wij al blij met een buffet voor dertig gasten. Tegenwoordig hebben wij cateringopdrachten tot wel 1.500 personen.”

Kerstbuffetten

In de weken voor Kerstmis verzorgt Runderkamp veel kerstborrels. Hiervoor maken zij een speciaal kerstbuffet dat elk jaar wisselt. “Wij beperken ons niet tot alleen catering. Wij kunnen ook complete feesten organiseren, vanaf het neerzetten van de feesttent tot en met het entertainment. Een hoogtepunt was het verzorgen van een personeelsfeest voor het Paleis op de Dam. Al ons personeel moest daarvoor een strenge screening ondergaan. Een heel aparte opdracht was het verzorgen van een catering tussen de vliegtuigen aan de gates op Schiphol. Het krijgen van de nodige vergunningen had heel wat voeten in aarde.”

Voor verschillende dieetwensen draait Runderkamp ook de hand niet om. “Tegenwoordig eten steeds meer mensen vegetarisch of ze hebben andere dieetvoorschriften. Daarvoor bieden wij vegetarische maaltijden aan. En we leveren halal-gerechten.”

Altijd op de hoogte blijven?