Prijzen vlees fors gestegen
De prijs van vlees is in de eerste helft van dit jaar met bijna 13 procent gestegen. De prijsstijgingen zijn wel duidelijk aan het aflopen, van ruim 17 procent in januari naar bijna 7 procent in juni.
In de eerste zes maanden van dit jaar was de gemiddelde inflatie in Nederland 6,1 procent. In de eerste helft van 2022, toen vooral de energieprijzen een stormachtige ontwikkeling doormaakten, bedroeg de gemiddelde inflatie nog 8,2 procent. De dalende trend in de ontwikkeling van de inflatie was duidelijk niet voor rekening van de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen. Integendeel, voedingsmiddelen waren voor consumenten in de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld liefst 16,4 procent duurder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste helft van 2022 stegen de prijzen van voedingsmiddelen met ‘maar’ 7,4 procent. Ook vlees had zijn aandeel in de opwaartse trend van de foodprijzen. Vlees werd in de eerste helft van dit jaar 12,7 procent duurder, tegenover een prijsstijging van 8,8 procent in dezelfde periode in 2022. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.
De bijna 13 procent prijsstijging van vlees in de eerste zes maanden van dit jaar was niet bij alle vleescomponenten even sterk zichtbaar. Varkensvlees was de minst sterke stijger (8,8 procent), gevolgd door double-digit groei bij alle overige soorten:
- Rund- en kalfsvlees 10,6 procent
- Gerookt, gedroogd en gezouten vlees 12,5 procent
- Pluimveevlees 14,1 procent
- Overige vleesbereidingen als gehakt, paté, pastei, geconserveerd vlees in blik e.d. 16,8 procent
Duikeling in prijsgroei
De prijsstijgingen van vlees zijn vanaf begin dit jaar wel duidelijk aan het aflopen. Stegen de prijzen in januari dit jaar nog met 17,7 procent, in juni bedroeg de prijsgroei van vlees nog maar 6,9 procent. In het bijzonder rund- en kalfsvlees alsmede varkensvlees laten een flinke duikeling in hun prijsgroei zien. Bij rund- en kalfsvlees daalde de prijsstijging van nog +20,7 procent in januari naar +2,0 procent in juni dit jaar. Bij varkensvlees daalde het stijgingstempo in dezelfde periode van +15,0 procent naar + 2,7 procent. Ook bij pluimveevlees (van 17,3 naar 8,2 procent), gerookt, gedroogd en gezouten vlees (van 15,5 procent naar 8,1 procent) en overige vleesbereidingen (van 20,3 procent naar 12,0 procent) nam de prijsgroei in de eerste helft van dit jaar aanzienlijk af.
In de voedingsindustrie stegen de afzetprijzen in de eerste helft van dit jaar vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder met 10,0 procent. Vooral de stijging van de afzetprijzen van de vleesverwerkende industrie in deze periode viel bovengemiddeld hoog uit (20,8 procent). Ondergemiddeld was de prijsstijging in deze periode bij pluimveeslachterijen (7,4 procent), terwijl de niet-pluimvee-slachterijen een bijna driemaal zo hoge prijsstijging bij hun afnemers in rekening brachten (+19,2 procent). Net als bij de consumentenprijzen van vlees laten ook de vleesgerelateerde afzetprijzen van de voedingsindustrie in de eerste zes maanden van dit jaar een dalende trend zien. Zo daalde de groei van de afzetprijzen van de vleesverwerkende industrie van 27,1 procent in januari dit jaar naar 15,2 procent in juni. De stijging van de afzetprijzen van pluimveeslachterijen daalde het hardst van 22,0 procent in januari naar 1,4 procent in juni. Bij de overige slachterijen daalde de prijsstijging van 24,9 procent naar 14,2 procent.