Mondkapjesplicht kent paar uitzonderingen - afstand houden blijft het belangrijkst

mondkapjes-e1607012249666

Met ingang van 1 december is het mondkapje verplicht in openbare binnenruimtes. Extra maatregelen blijken nodig om het oplopende aantal besmettingen tegen te gaan, zo besliste de overheid. Voor werkgevers en werknemers kan dat een spanningsveld opleveren, legt arbeidshygiënist Theo-Jan Heesen uit.

Over het gebruik van mondkapjes is het nodige te doen geweest en nog steeds te doen. Werkgevers willen de pandemie bestrijden en tegelijkertijd zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Arbeidshygiënist Theo-Jan Heesen van de NVvA legt uit hoe werkgevers om moeten gaan met werknemers die risicovolle werkzaamheden hebben, zoals werken met ovens en snijmachines. Moeten ook zij een mondkapje dragen?

Voor openbare binnenruimtes gaat de mondkapjesplicht boven de arbeidshygiënische aanpak. Dat betekent sinds 1 december dat alle medewerkers in de winkel een mondkapje moeten dragen, ook al maakt een bedrijf gebruik van schermen. In de afgesloten bakkerij is een mondkapje niet verplicht.

Uitzonderingen op het dragen mondkapje

Er zijn een paar uitzonderingen op het dragen van het mondkapje: medische noodzaak en veiligheid op de werkvloer.

Als het dragen van een mondkapje medisch niet mogelijk is, dan kan een medewerker een faceshield dragen. De medewerker is wel zelf verantwoordelijk voor het aantonen van de noodzaak.

Ook het werken met machines kan gevaarlijke situatie opleveren als het mondkapje bijvoorbeeld verschuift en daardoor het zicht belemmerd wordt. In die gevallen kan ook een faceshield worden overwogen.

Afstand houden blijft nodig

Belangrijk is wel dat een faceshield niet dezelfde werking heeft als een mondkapje omdat er meer lucht langs stroomt. Afstand houden blijft dus nodig. Verder moet een faceshield groot zijn. Een schermpje dat alleen de mond bedekt is geen goed alternatief.

Het allerbelangrijkste blijft evenwel het handhaven van de standaardmaatregelen: thuisblijven bij klachten, afstand houden en hygiëneregels.

Op de site van RIVM kunt u vinden waar het mondkapje aan moet voldoen. Ook op de website van de KNS is uitgebreide informatie te vinden over de mondkapjesplicht en uitleg over de andere ‘coronaregels’.

 
Lees ook
Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Week Zonder Vlees duurt voor 1,5 miljoen Nederlanders het hele jaar, toch eten we thuis meer vlees

Dit jaar vond de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees (WZV) plaats. Er deden 1,7 miljoen Nederlanders aan mee. 1,5 miljoen deelnemers willen ook de rest van het jaar geen of minder vlees eten.

Tot het uiterste

Tot het uiterste

Ik mag toch onderhand wel aannemen dat we zo langzamerhand weer wat beweging in de economie gaan krijgen. Dat we afscheid hebben genomen van de avondklok en dat we ons weer druk kunnen maken over hoe we de volgende dag alles af kunnen krijgen.

Update VanDrie Group over coronabesmettingen ESA

Update VanDrie Group over coronabesmettingen ESA

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat VanDrie Group vanaf 22 april tijdelijk de slachtwerkzaamheden van kalfsvleesverwerker ESA in Apeldoorn had stilgelegd vanwege coronabesmettingen. Op de website geeft VanDrie Group een update.