GOURMETTEN en STEENGRILLEN

26 oktober 2018

Het blijven belangrijke omzetkrakers in december: de gourmet- en steengrillschotels. Zo langzamerhand zijn ook de grote retailers bezig met een inhaalslag en zie je dat er een enorme hoeveelheid gourmet- en steengrillproducten tegen een ‘rotprijs’ aangeboden wordt en juist ook nog vlak voor Kerst.

De trouwe lezer weet dat de K van kwaliteit altijd voorop staat. Kwaliteit die we in alles terug moeten en willen zien: van het verpakkingsmateriaal tot de garneerchampignon en van de zaterdaghulp tot de schone deurmat. In deze editie wil ik de letter V van Variatie er aan toevoegen. Enerzijds omdat de ‘concullega’s’ ook een steeds betere kwaliteit gaan verkopen (die begrijpen het ook heus wel) en anderzijds omdat de consument het gewoon prettig vindt om enorm veel keus te hebben. Zalando heeft keuze uit duizenden schoenen, Zeeman uit honderden sokken en de Mediamarkt uit ‘tig’ modellen mobiele telefoons. Waarom zouden wij dan moeten aankomen met slechts één soort hamburgertje en één soort reepjesvlees?

... ...

Suggesties

• Mini-hamburgers (vers 30 gram) verschillende smaakjes met verschillende paneermeelsoorten, ook kunt u denken aan runderhamburgertjes of tartaartjes.

• Voor de snelle productie is het overigens eenvoudiger om het deeg op te stoppen in een grillworstdarm, licht aan te vriezen en op de snijmachine in burgertjes te snijden, daarna paneren.

• Reepjesvlees. Heerlijk op de grillplaat of in een pannetje. Denk hierbij ook eens aan verschillende smaken (shoarma, gyros, chimichurri etc.) en voor de kleur kunt u de reepjes prima mengen met stukjes paprika, rode ui, champignons e.d. De reepjes kunnen uiteraard ook prima gemengd worden met een marinade. Dit keer heb ik runderreepjes gemarineerd met champignon-marinade van Degens (100 gr.p/kg) en afgegarneerd met kastanjechampignons.

• Speklapjes; altijd lekker! Buik even aanvriezen, in drieën verdelen en op de snijmachine mooie speklapjes snijden en even lekker kruiden. Deze keer hebben we gebruik gemaakt van ‘tast sensation campagnar’ van Degens.

• Handige spiesjes, een soort min-sateetje of mini-shaslickje, geprikt op stokjes met krul; of looped, u kunt ongetwijfeld zelf allerlei leuke variaties bedenken.

• Mini vinkjes; ook bij de vinken zijn er enorm veel mogelijkheden. Denk eens aan een mini-rundervinkje, een mini-katenvinkje, een mini-cordon bleuvinkje, etc. Voor dit artikel hebben we een slavinkje gemaakt met ontbijtspek. Een plakje bacon zou ook prima kunnen, dat is iets magerder. Het gehaktballetje is overigens 20 gram.

•Als verpakkingsmateriaal heb ik gekozen voor diverse soorten bakjes verdeeld in vakken. Op deze manier komen de verschillende vleesproducten minder met elkaar in aanraking wat de houdbaarheid weer ten goede komt.

... ...

Altijd op de hoogte blijven?