Winnaars Gouden Tavola 2016 bekend

12 februari 2016

De wedstrijd Gouden Tavola bekroont de beste innovaties in voeding en bepaalt mee wat morgen op het bord of in het glas van de consument komt. Deze wedstrijd wordt georganiseerd naar aanleiding van Tavola, vakbeurs van de fijne en verse voeding, die sinds 1982 elke 2 jaar in Kortrijk Xpo plaatsvindt. Anno 2016 worden opnieuw 17.000 professionelen uit de retail, groothandel, speciaalzaken en cateringorganisaties uit meer dan 30 landen verwacht op Tavola.

De wedstrijd Gouden Tavola verloopt in 2 etappes. In eerste instantie beoordelen 3 verschillende aankopers het aspect innovatie op basis van een argumentatie en een productstaal. Daarna volgt een grondige jurering met tasting waarbij alle facetten van het product of concept nauwgezet worden geëvalueerd. Voor deze editie werden 107 producten ingezonden door 67 verschillende producenten.

Na de eerste screening mochten 50 producten verder meedingen naar de felbegeerde Gouden

Tavola. De finale jury bestaat uit aankopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, reclamewereld, producten merkontwikkeling en leden van de vakpers.

Zij bepalen in 4 rubrieken de winnaar van de Gouden Tavola en 2 genomineerden. Niet enkel smaak is hierbij bepalend ; ook onder meer criteria zoals innovatie, verpakking, marketing, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid spelen een rol tijdens de jurering.

4 categorieën

Voeding komt via verschillende kanalen op ons bord terecht. De criteria voor vernieuwing zijn verschillend volgens het kanaal waarbinnen het product verkocht wordt. Een supermarkt hanteert andere criteria dan bvb een delicatessenzaak of een cateringbedrijf. De Gouden Tavola houdt hier rekening mee en deelt de wedstrijd op in 4 verschillende categorieën.

12 Lauraten: 4 winnaars en 8 genomineerden

Binnenkort mag de consument enkele sterke nieuwe producten verwachten. De 12 laureaten zijn schitterende producten die via verschillende kanalen de consument zullen bereiken. Afhankelijk van de trofee die ze behaalden, is dat in de delicatessenzaak (Gouden Tavola Delicatessen) of in zelfbediening in de supermarkt (Gouden Tavola Retail). Daarnaast is er ook nog een aanbod van producten die kant-en-klaar is en verkocht wordt, of nog bereid of verder bewerkt wordt in het foodservice kanaal (Gouden Tavola Foodservice) en producten die in traditionele bediening worden aangeboden, bvb bij de slager, traiteur of aan de koeltoonbank in de supermarkt (Gouden Tavola Traiteur).

Alle producten die de tweede juryronde bereikten, worden tentoongesteld in de centrale Rambla en vormen voor de bezoekers een perfecte uitvalsbasis om de beste nieuwigheden van Tavola te ontdekken. In hal 5 worden de 3 beste producten uit elke rubriek voorgesteld en kunnen de bezoekers deze proeven. Bezoekers van de vakbeurs kunnen hun stem uitbrengen op één van de 12 bekroonde producten. Het product met de hoogste waardering vanwege de bezoekers ontvangt na afloop van Tavola 2016 de Gouden Tavola Publieksprijs.

 • Winnaar Gouden Tavola Retail 2016: Kalfsspek van Sopraco
 • 1e nominatie Gouden Tavola Retail 2016: Flower Sprout® van BelOrta
 • 2e nominatie Gouden Tavola Retail 2016: Duo Snack van Nikita
 • Winnaar Gouden Tavola Delicatessen 2016: Shrubs by Ediks van Bleuzé-Interfood
 • 1e nominatie Gouden Tavola Delicatessen 2016: “We Love Biscuits’ Collection” van Didess
 • 2e nominatie Gouden Tavola Delicatessen 2016: Stoemp Krokant van Altoni Kelderman
 • Winnaar Gouden Tavola Foodservice 2016: Cocktail Foam van R&D Food Revolution
 • 1e nominatie Gouden Tavola Foodservice 2016: Bladerdeegvellen met printmotief, diepgevroren van Bladerdeeg Vanmarcke
 • 2e nominatie Gouden Tavola Foodservice 2016: Beuling terrine met Tong van De Laet & Van Haver
 • Winnaar Gouden Tavola Traiteur 2016: Pickles van R&D Food Revolution
 • 1e nominatie Gouden Tavola Traiteur 2016: Kipcakes van Chicken Masters of Belgium
 • 2e nominatie Gouden Tavola Traiteur 2016: Dolce Zero van De Laet & Van Haver

Altijd op de hoogte blijven?