Studie: 'Alzheimer door gebakken vlees

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

NEW YORK – Gebakken of gegrild vlees bevat toxinen die bij een te hoge inname kunnen leiden tot ouderdomsziekten als Alzheimer en diabetes.

NEW YORK – Gebakken of gegrild vlees bevat toxinen die bij een te hoge inname kunnen leiden tot ouderdomsziekten als Alzheimer en diabetes.


Onderzoekers van de Mount Sinaï School of Medicine vonden onlangs een nieuwe groep toxinen, die ‘advanced glycation end products’ (AGEs) worden genoemd. Behalve diabetes en Alzheimer kunnen ze leiden tot ontstekingen, resistentie tegen insuline, vaatziekten en nierziekten.


Etiket

AGEs ontstaan bij een omzetting van suiker in eiwitten. Ze worden geproduceerd bij het bakken of grillen van vlees. Volgens onderzoeksleider Helen Vlassara zou de hoeveelheid AGEs op het etiket van voedingsmiddelen vermeld moeten worden. Consumenten kunnen dan hun inname zelf in de hand houden.


Ouderen

Overmatige opname van AGEs kan betekenen dat het lichaam deze niet kan verwerken en dan kunnen de toxinen worden opgeslagen in de weefsels. Dat kan leiden tot minder weerstand en meer infecties, stelt Vlassara. Ouderen kunnen minder goed AGEs verwerken, zodat sneller een overmaat optreedt.

Lees ook:

Van vleeswaren alleen krijg je geen kanker (2 augustus 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Meer berichten over vlees en onderzoek

Links:

Uitgebreid artikel over dit onderwerp (Engelstalig)

Diabetesfonds

Alzheimer Nederland

Hartstichting

Nierstichting

Obesitasvereniging

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!


Altijd op de hoogte blijven?