Schade vogelgriep €13 miljoen per week

27 november 2014 Guus ten Hove Boerderij

De vogelgriep heeft tot op heden €15 tot €20 miljoen gekost. Voor iedere week dat het transportverbod van kracht is en er geen nieuwe kuikens naar de bedrijven mogen, komt daar nog eens €13 miljoen bij. Dit blijkt uit een indicatieve berekening van onderzoeksinstituut LEI.

De schade ontstond in eerste instantie vooral door de ruimingen en het stilleggen van de slachterijen. Na het vervoersverbod zijn het vooral de kuikenbroederijen en vermeerderaars die economisch geraakt door deze uitbraak, omdat ze geen eieren en eendagskuikens mogen transporteren. Voor kuikenbroederijen is de schade becijferd op €3 tot €3,5 miljoen per week. Vermeerderaars hebben wekelijks €3 miljoen schade per week. Vleeskuikenhouders en pakstations lijden wekelijks €1 tot €1,5 miljoen schade. In de primaire legsector is de schade €0,5 tot €1 miljoen per jaar. Dit alles bij elkaar opgeteld geeft een schade van €8,5 tot €10,5 per week.

Compartimentering

Naast de schade als gevolg van de compartimentering en het vervoersverbod, heeft het LEI ook de marktschade becijferd. Deze schade ontstaat doordat de export naar landen buiten de EU wegvalt. Deze marktschade is €3 miljoen per week. Zo kunnen er momenteel geen broedeieren naar Rusland en geen pluimveevlees naar Zuid-Afrika. Dat kost €0,8 tot €1,2 miljoen per week. Het afwaarderen van pluimveevlees en een verlaging van de eierprijs kosten samen €2 tot €2,5 miljoen. Dat samen zorgt voor een marktschade van €2,8 tot €3,7 miljoen per week.

Moeilijk in te schatten

Hoe lang deze schade doorzet, is volgens econoom Peter van Horne moeilijk in te schatten. Hij verwacht bijvoorbeeld dat de export van broedeieren in Rusland snel weer op gang kan komen vanwege de enorme vraag in dat land. Verder is het lastig in te schatten hoe lang de markt voor eieren en vlees onder druk blijft staan.

Altijd op de hoogte blijven?