NVV-voorzitter opent duurzame, toekomstgerichte varkensstal

12 december 2014 Maurits van Aalst Afbeelding: Nederlandse Vakbond Varkenshouders

Voorzitter Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) opent morgen, zaterdag 13 december, de nieuwe vleesvarkensstal van de familie Broeren in Zeewolde. Die bouwde aan de Wulpweg 21 een moderne, duurzame en toekomstgerichte vleesvarkensstal, die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De nieuwe stal biedt plaats aan 8736 vleesvarkens.

De innovatieve toepassingen in de stal passen volgens Jansen perfect bij de ambities van de Nederlandse varkenshouderij, zoals verwoord in het Recept voor Duurzaam Varkensvlees (RVDV). Dit plan geeft een route naar meer duurzame productie. Staatssecretaris Sharon Dijksma sprak dit voorjaar haar steun uit voor dit plan.

Meer daglicht

De stal van de familie Broeren heeft onder meer een grote glazen lichtstraat aan beide kanten voor meer daglicht in de stallen; door meer licht in de stal bevordering van natuurlijk dag- en nachtritme van de varkens; meer ruimte; speeltjes voor de varkens om verveling tegen te gaan en het natuurlijke gedrag te bevorderen; computergestuurde ventilatie, waardoor zowel in de zomer als in de winter een aangenaam klimaat voor de varkens heerst in de stal; inpandige biologische luchtwasser die 85 procent van het ammoniak, de geur en stof uit de stallucht filtert; een voerkeuken met eigen maal-menginstallatie (familie verwerkt regionaal geteelde tarwe voor varkensvoer); eigen mestafzet;windmolen op het erf; netto-energieproducent (productie van stroom is groter dan het verbruik).

'Hoog in het vaandel'

'Varkenshouders zoals Lambert en Ruud Broeren laten zien dat de Nederlandse varkenshouderij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Zij tonen daarnaast trots te zijn op het beroep varkenshouder', aldus Jansen. 'Bijzonder vind ik ook dat zo'n mooie stal is gebouwd in het overwegend 'varkens-arme' Flevoland. Wij dragen in onze sector altijd uit: 'Varkens horen bij Nederland', en nu kunnen we óók zeggen: 'Varkens horen bij Flevoland'. En dat het bedrijf van de familie Broeren, net als de NVV, 20 jaar bestaat, is helemaal een leuke bijkomstigheid.'

Altijd op de hoogte blijven?