Jos Ramekers in China: deel 2 (+ foto's)

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

PEKING - Jos Ramekers is namens de Nederlandse vee- en vleessector mee op een handelsmissie naar China. Afgelopen weekeinde zat hij in China tevens het IMS World Pork Congress voor. Exclusief voor Meat & Meal houdt Ramekers een weblog bij. Vandaag zijn tweede verslag.

PEKING - Jos Ramekers is namens de Nederlandse vee- en vleessector mee op een handelsmissie naar China. Afgelopen weekeinde zat hij in China tevens het IMS World Pork Congress voor. Exclusief voor Meat & Meal houdt Ramekers een weblog bij. Vandaag zijn tweede verslag.

ZATERDAG


Zo’n reis van 9 à 10 uur blijft toch altijd een hele opgave. Henk van Duijn, onze Landbouwraad in Beijing, had direct na aankomst een eerste bedrijfsbezoek gepland. Een varkensbedrijf in de directe omgeving van Chengdu. Een privé bedrijf weliswaar, maar als er wat moeilijke vragen werden gesteld over de gezondheidsstatus van de varkensstapel in de omgeving, was er altijd weer de vertegenwoordiger van de lokale overheid, die het antwoord gaf.

Het bedrijf was, zo heb ik begrepen, voor Chinese begrippen redelijk groot, zo’n 1000 zeugen. Een goede relatie van Topigs overigens. Behoorlijke productieresultaten: 27 biggen per jaar. Overigens werkten er 40 man! Zelfs voor Chinese verhoudingen erg veel. Men rekent daar per 40 zeugen één arbeidsplaats. Maar ondanks dat maakten de arbeidskosten slechts 5% uit van de kostprijs. En natuurlijk een hoge biggenprijs.


Vaag

De varkenssituatie blijft erg vaag. Toch wel bevestiging van grote uitval wegens de naar mijn idee niet onder controle te krijgen dierziekten. Zorgelijk, zeker voor een land waar varkensvlees heel vaak op tafel staat.

In allerlei vormen!!! Men eet hier werkelijk alles. Het zich toch wel aftekenend tekort aan varkensvlees schijnt ook mede veroorzaakt te worden door de grote trek van de plattelandsbevolking naar de steden. Ik kan me dus niet voorstellen, dat dit land ooit nog eens een keer zelfvoorzienend wordt.


Het is en blijft een fascinerend land. Onstuimige groei maar tegelijkertijd met een forse aanslag op het milieu met daarnaast, in elk geval in de binnenlandse afzet, hygiënische omstandigheden, die bij ons ondenkbaar zouden zijn.

ZONDAG

Matchmaking


De matchmaking–bijeenkomsten waren erg succesvol. We hebben er nu twee gehad. Er waren voor de bedrijven interessante counterparts.

Vanaf zaterdagavond was de delegatie in tweeën gesplitst. Voor een deel was de zondag een vrije dag voor culturele activiteiten. Voor ons als vleesmensen stond voor zondag en maandag het ‘World Pork Congress’ op het programma.

Een wederom geslaagd evenement met misschien iets te veel Chinese inbreng. Wat hebben die mensen toch een traditie van lange verhalen. Men had mij als vice-president gevraagd een ochtend voor te zitten. Dan moet je de Chinese sprekers wel erg kort houden. Met het congres werd tevens de ‘China meat exhibition’ georganiseerd.

In vergelijking met andere buitenlandse inzendingen hadden we, door LNV georganiseerd, een mooie Holland-stand. Het Nederlands vleesbedrijfsleven en aanverwante bedrijven staan toch ook hier weer vooraan. Klasse.


Overigens geldt dat ook voor de mannen van Landbouw onder aanvoering van Henk van Duyn en van het Netherlands Business Support Office (NBSO).


Zeer vereerd was ik overigens met de toegekende award van “Goodwill Ambassador” van de China Meat Association.

Lees ook:

Jos Ramekers in China deel 4 (+ foto's)

Jos Ramekers in China deel 3

Jos Ramekers in China deel 1 (+ foto's)


Altijd op de hoogte blijven?