Hugo Chavez ergert zich aan dikke landgenoten

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

CARACAS – De Venezolaanse president Hugo Chávez ergert zich mateloos aan zijn uitbuikende landgenoten. ‘Vet is een echt socialistisch probleem’, stelt de omstreden president.


‘Jullie moeten fit en slim zijn voor de revolutie’, stelde de ook niet al te dunne Chávez onlangs in een televisiespeech. ‘Er zijn veel dikke mensen onder ons’, zei hij in de speech. ‘Zij moeten sit-ups doen en gezonder eten.’

Het overgewicht van de gemiddelde Venezolaan zou de laatste 20 jaar van 6,3 naar 14,5 kilogram zijn gegaan, hoewel de kwaliteit van het voedsel verbeterd is.


‘De revolutie heeft ervoor gezorgd dat zelfs de armsten drie keer op een dag kunnen eten’, vertelde hij. 'Maar mensen, we moeten opletten voor het vet!', aldus de Venezolaanse president.


Arepas

Chávez vertelde dat hij zelf bijna twintig kilo kwijtgeraakt is door meer te sporten en door gezonder te eten. ‘Sojamelk en rijstpasta hebben ervoor gezorgd dat ik me klaar voel voor een revolutie.’

Toch zal de strijd tegen obesitas waarschijnlijk moeilijk worden. Venezolanen zijn immers dol op vette snacks en eten niets liever dan 'arepas', een plat maïsbroodje gevuld met vlees en kaas. Bovendien is een maaltijd er niet compleet zonder frisdrank, bier of rum.


In televisiespeeches riep Chávez eerder al op om boeken te lezen, slechts drie minuten te douchen en elektriciteit te sparen door een toorts te gebruiken bij nachtelijke tripjes naar de badkamer.

Lees ook:

Jongere vindt fastfood té lekker (13 oktober 2009)

Crashdieet helpt wél (3 juni 2009)

Duizenden kilo's vlees in grootste pan soep ooit (17 september 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over obesitas

Altijd op de hoogte blijven?