Groothedde levert tussensegment aan SdB, Plus en C1000

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

VAASSEN – Vleesbedrijf Groothedde in Vaassen gaat voor Super de Boer en mogelijk ook Plus en C1000 tussensegment varkensvlees leveren. De varkens worden geslacht bij Tönnies in Duitsland.

VAASSEN – Vleesbedrijf Groothedde in Vaassen gaat voor Super de Boer en mogelijk ook Plus en C1000 tussensegment varkensvlees leveren. De varkens worden geslacht bij Tönnies in Duitsland.

Super de Boer, die een rechtszaak van Wakker Dier boven het hoofd hangt, lijkt daarmee te voorbarig te zijn geweest door in het eigen blad Lekker Leven nu al te suggereren dat het varkensvlees wat nu verkocht wordt duurzaam is.

De Dierenbescherming, die meedoet in het project, is niet gelukkig is met de publicatie, meldt het Agrarisch Dagblad. De organisatie bevestigt wel dat er over gesproken wordt met Super de Boer. Het gaat om varkensvlees dat in de toekomst mogelijk één Beter Leven-ster zou kunnen krijgen van de Dierenbescherming.

Dierenwelzijn
Ook directeur Henny Groothedde van Groothedde Vaassen bevestigt dat Tönnies bezig is om varkenshouders te zoeken voor het project. Deelnemende varkenshouders moeten hun dieren meer afleidingsmateriaal geven.

Op termijn is de doelstelling ook om te kunnen stoppen met het couperen van staarten. Drachtige zeugen zouden de beschikking moeten krijgen over stro en of papier om hun nesteldrang te bevredigen. De mannelijke dieren worden bij Tönnies, zoals bekend al sinds vorig jaar niet meer gecastreerd.

Voorlichtingstraject
Volgens Groothedde is Tönnies bezig met een voorlichtingstraject richting de varkenshouders. Het valt volgens hem echter nog niet mee om op korte termijn veel bedrijven zo te laten ombouwen dat ze in dit project passen. Hij kan dan ook geen termijn noemen wanneer er voldoende dieren worden geproduceerd. Ook is niet duidelijk om hoeveel varkens het gaat.

Wel geeft Groothedde aan dat vlees uit dit project mogelijk ook geleverd zal gaan worden aan andere supermarktketens, zoals Plus en C1000.

Lees ook:
C1000 stopt met vlees gecastreerde varkens (9 februari 2010)
AH stapt af van gangbaar varkensvlees (15 januari 2010)
Tönnies voert slacht 'met ballen' op (30 december 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over tussensegment vlees
Alle berichten over castratie van biggen

Altijd op de hoogte blijven?