Onderzoekers aan Sportcentrum Papendal hebben een worstenbroodje ontwikkeld dat niet alleen lekker is, maar ook nog eens gezond. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.
Het worstenbroodje is op nu nog alleen beschikbaar voor de topsporters die in Papendal trainen. Vanaf volgende week zijn de worstenbroodjes ook verkrijgbaar in kantines van diverse amateurvoetbalclubs in heel Nederland.
De nieuwe snack bestaat voornamelijk uit eiwitten en gezonde koolhydraten zijn de voornaamste, vertelt voedingsonderzoeker Jeroen Wouters aan het Algemeen Dagblad. ‘Topsporters nuttigen na een intensieve trainingssessie vaak een eiwitshake of een kwarkje', zegt Wouters. ‘Om te herstellen van een training, hebben de spieren gemiddeld zo'n 20 gram eiwitten nodig. Zo'n shake is daarvoor ideaal, maar na verloop van tijd kan die gaan vervelen. Het worstenbroodje zorgt voor variatie in het aanbod.'
Mager kippenvlees
Het worstenbroodje is gevuld met mager kippenvlees. Het broodje is gemaakt van donker tarwebrood met gevarieerde koolhydraten. Wouters: ‘De snack is aanzienlijk minder vet dan een normaal worstenbroodje. Dat is niet alleen veel beter voor je, het scheelt je ook vette vingers na het eten.'
Een bakker uit Brabant kwam het op idee voor de gezonde worstenbroodjes en nam contact op met Sportcentrum Papendal, waar een groep onderzoekers zich bezighoudt met innovaties binnen voeding en sport. Het kostte enkele maanden om het broodje te perfectioneren.
Sporters
De sporters op Papendal zijn blij met het broodje. ‘Elke tweeënhalf uur een kwarkje gaat vervelen', zegt Jelle van Gorkom, meervoudig BMX-kampioen en zilveren medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2016. ‘De smaak van het broodje is prima, zeker voor zo'n gezonde snack.'