CDA staat open voor terugdringen rituele slacht

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

AMSTERDAM – Het CDA staat open voor het drastisch terugdringen van het onverdoofd ritueel slachten van dieren.

AMSTERDAM – Het CDA staat open voor het drastisch terugdringen van het onverdoofd ritueel slachten van dieren.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel gaf die opening dinsdagavond tijdens het debat over het wetsvoorstel Dieren. Dion Graus (PVV) viel Ormel hard aan op het feit dat in de wet het ritueel slachten niet wordt aangepakt.

Dilemma

Ormel gaf toe met de rituele slachtingen in zijn maag te zitten. 'Het is een dilemma, aangezien ook de vrijheid van godsdienst een essentieel iets is.'

Hij stelde dat het aantal slachtingen tot een minimum moet worden beperkt, zodra uit onderzoek blijkt dat het doden tot onaanvaardbaar veel stress bij de dieren zorgt.

'Als blijkt dat er een onevenredig groot verschil bestaat tussen de stress bij gewoon slachten en onverdoofd slachten, moeten we misschien zeggen dat dit bij bepaalde diersoorten niet meer moet kunnen.'

Overigens wees Ormel er wel op dat een gewone slachting vriendelijker lijkt, maar alsnog voor veel stress bij de beesten kan zorgen.

In juni heeft de Partij voor de Dieren een wetsvoorstel om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden ter behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Vermoedelijk zal het debat hierover nog dit jaar plaatsvinden.

Dierenwelzijn

De oppositie was tijdens het debat over de wet Dieren kritisch over het dierenwelzijnsbeleid van het kabinet, dat volgens hen weinig ambitieus is.

Met de wet Dieren wil het kabinet regelgeving verminderen en verduidelijken. Volgens oppositiefracties SP, GroenLinks, PVV en Partij voor de Dieren is de wet echter nauwelijks een verbetering van het dierenwelzijn.

'Dit is geen wet voor dieren, maar een wet voor dierlijke productie', aldus Krista van Velzen (SP), die daarmee stelt dat de wet vooral bedoeld is om regels voor bedrijven te verminderen.

Lees ook:

'Boeven hebben markt halal-vlees in handen'  (8 oktober 2009)

'Halal slachten is niet gruwelijk' (29 juni 2009)

Veel te verbeteren bij ritueel slachten (10 december 2008)

Onderzoek naar ritueel slachten (4 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over ritueel slachten

Alle berichten over halal

Alle berichten over dierenwelzijn

Altijd op de hoogte blijven?