Op zoek naar toeval

5 september 2023 Michelle de Koning

In contact komen met iets waarvan je niet wist dat je ernaar op zoek was. Het Engels heeft daar een heel mooi woord voor: serendipity. Vertaald betekent het: toevalstreffer. Maar het is meer dan dat. En het is iets waar we steeds minder van hebben in onze gedigitaliseerde wereld. 
Door kunstmatige intelligentie, cookies en algoritmen kom je op internet en binnen sociale media steeds minder toevallig in contact met dingen.

Als je een keer hebt gegoogeld op vakantiehuisjes, staan die daarna ook in je tijdlijn op Facebook en Instagram. Maar je treft daar niet opeens toevallig iets aan over verduurzaming als je daar nog nooit naar gezocht hebt. En als je veel zoekt op slagerstermen en vervolgens een keer iets wilt weten over ondernemen, kom je al snel uit bij een pagina die je iets vertelt over ondernemen in de slagerij. Je krijgt geen voorbeelden van een boerenbedrijf of een bakker te zien. Terwijl je daar misschien wel veel van kunt leren. Zo werkt het online: je krijgt steeds meer te zien binnen het kringetje waarin je je toch al beweegt. Zo kom je dus bijna niet meer in contact met iets waar je niet naar op zoek was. En laat dat nou juist vaak inspiratie brengen.

Dat is wat mij betreft dan ook de belangrijkste rol van beurzen op dit moment. Natuurlijk hebben we tijdens corona gezien dat we ook zonder beurzen kunnen, de branche draaide echt wel gewoon door. Accountmanagers bezochten en informeerden hun klanten, nieuwe machines werden uitgezocht en besteld, slagers bezochten zelf leveranciers.  Het kan allemaal prima. Maar: je komt niet snel buiten je bekende kring. Niet per se erg, maar voor de lange termijn, voor het fris houden van je hoofd, voor het enthousiasmeren van jezelf en je team en voor het verrassen van je klanten, heb je soms net even wat meer nodig.

Een goede beurs brengt je in contact met zaken waarvan je niet wist dat je ze zocht. Goed om daar zo vlak voor de VAS-beurs (25 en 26 september in Amsterdam) over na te denken. Want het is een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten, en om dit laatste feestje van de 50-jarige VAS te vieren. Ik wens iedereen veel inspiratie en plezier tijdens deze laatste VAS-beurs. (En kom even langs bij stand C021 om te vertellen wat je van Vleesmagazine vindt en of er nog iets is waar wij eens over zouden moeten schrijven.)

Fijne beurs!

Altijd op de hoogte blijven?