Gerookte kipfilet met geroosterde prei en Hasselback en soja-salsa

23 april 2020

Tomasu werkte samen met Big Green Egg. Dat leverde een aantal mooie bbq-recepten op, waaronder de heerlijke gerookte kipfilet met soja-salsa.

Recept kipfilet met geroosterde prei en Hasselback 

Voor 4 personen

INGREDIENTEN BENODIGDE ACCESOIRES
4 maiskipfilets met vel Tomasu rooksnippers
4 roseval aardappels convEGGtor
1 takje tijm Cast Iron Grid
1 takje rozemarijn Dual Probe Remote Thermometer
1 el olijfolie Cast Iron Skillet
1 bol knoflook  
2 preien  
4 takjes waterkers  
soja-salsa van lente-ui (zie recept)  

BEREIDING

 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg met 1 aanmaakblokje aan en breng naar een temperatuur van 130 °C.

 2. Strooi een handje Tomasu rooksnippers op de gloeiende houtskool en plaats de convEGGtor. Leg de Cast Iron Grid in de EGG en leg hier de maiskipfilet met het vel naar boven op. Steek de pen van de kernthermometer tot in de kern van een van de kipfilets en sluit de deksel van de EGG. De temperatuur van de EGG zal door het plaatsen van de convEGGtor dalen tot ongeveer 90 °C; houd deze temperatuur aan. Stel de kern temperatuur in op 68-70 °C en laat de kipfilets roken totdat deze is bereikt; dit duurt ongeveer 40 minuten.

 3. Was intussen de roseval aardappels en dep ze droog. Snijd de aardappels in de breedte om de paar millimeter tot twee derde in en leg ze in de Cast Iron Skillet. Ris de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Meng de kruiden door de olijfolie en bestrijk de aardappels met de kruidenolie. Halveer de bol knoflook in de breedte en leg deze bij de aardappels.   
 4. Haal de kipfilets uit de EGG als de ingestelde kerntemperatuur is bereikt en dek ze losjes af met aluminiumfolie. Breng de temperatuur van de EGG naar 190 °C. Sluit de deksel van de EGG en rooster de aardappels in ongeveer 40 minuten gaar. 

 5. Was intussen de preien en snijd de wortels en het loof eraf. Snijd de prei in 4 stukken. Leg deze als de aardappels 20 minuten hebben gegaard naast de skillet op het rooster. Rooster de prei in 15-20 minuten gaar; keer ze tijdens het roosteren af en toe. De buitenkant zal donkerbruin worden.

 6. Haal de prei en de skillet met de aardappels uit de EGG en leg de kipfilets op het vel op het rooster. Sluit de deksel van de EGG en warm de prei enkele minuten op.

 7. Snijd de kipfilets in mooie plakjes en verdeel ze met de Hasselback en de preistukjes over de borden. Duw de kern van de prei een stukje uit het buitenste laagje en bestrooi met peper en zout naar smaak.

Recept soja-salsa van lenteui

Tomasu sojasaus

Voor 4 personen

INGREDIENTEN BENODIGD ACCESOIRE
2 sjalotten Green Dutch Oven (deksel)
1/2 teentje knoflook  
100 ml milde olijfolie  
1/2 el geraspte gemberwortel  
1 tl madras kerriepoeder  
1/3 rode Spaanse chilipeper  
6 lente-uitjes  
90 ml Tomasu sojasaus  
30 ml gembersiroop  
20 ml sushiazijn  
1 tl mosterdpoeder  

BEREIDING

 1. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met het rooster tot 150°C. Pel en snipper intussen de sjalotten en de knoflook.
 2. Verhit de olijfolie in de deksel van de Green Dutch Oven op het rooster. Voeg de sjalot, de knoflook, de geraspte gemberwortel en de kerriepoeder toe en bak tot de sjalotten glazig zijn.
 3. Haal de deksel uit de EGG en laat het sjalotmengsel afkoelen. Halveer intussen de chilipeper en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes.
 4. Meng de sojasaus, de gembersiroop, de sushi azijn en de mosterdpoeder door het sjalot-mengsel en schep er tenslotte de bosui door. Zet de salsa nog een uurtje in de koelkast voordat je het serveert zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken.

Altijd op de hoogte blijven?