Als je jezelf en je gasten een keer echt wil verwennen is het de moeite meer dan waard om dit mooie stuk vlees op de barbecue te laten garen. Gelukkig zijn er genoeg heerlijke bbq gerechten om uit te kiezen! Dat maakt de maaltijd meteen een stuk zomerser dan je vlees aanbraden in de pan om er daarna snel van te kunnen genieten.
Benodigdheden
Vlees
- groot stuk ribeye (ongeveer 1.400 gram)
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en peper (of andere kruiden naar wens)
- aluminiumfolie
- barbecue
Saus
- 5 eetlepels olijfolie
- 3 rode paprika’s
- 1 rode peper
- teentje knoflook
- 75 gram gezouten amandelen (bij voorkeur met rooksmaak)
- halve theelepel gemalen komijn
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- maatbeker
- staafmixer
Voorbereiding
Haal de ribeye zo’n 2 uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Steek de barbecue aan en bereid deze voor op indirect grillen door de houtskool naar een helft te duwen. Zorg dat de temperatuur rond de 200 graden ligt. Breng het vlees op smaak met wat zout, peper en eventueel andere kruiden en bestrijk het met een theelepel olijfolie.
Zorg ervoor dat de paprika’s en peper gewassen en gedroogd zijn voor het bereiden van de saus en leg alle benodigde spullen alvast klaar.
Bereiden
Vlees
Leg de ribeye op het minder hete deel van de barbecue (het deel zonder de houtskool) en sluit het deksel. Laat het vlees 20 minuten rustig roosteren en draai het elke 5 minuten om.
Gril de ribeye nog 5-6 minuten boven het hete gedeelte (met houtskool), zodat er mooie strepen op ontstaan. Keer het vlees halverwege. Neem de ribeye van de barbecue, verpak het losjes in aluminiumfolie en laat het ongeveer 15 minuten rusten.
Saus
Leg voor de romescosaus de paprika’s op het hete deel van de barbecue en gril ze ongeveer 10 minuten tot het velletje zwartgeblakerd is. Neem de paprika’s van de barbecue en laat ze (deels) afkoelen. Trek het vel van de paprika’s en doe ze zonder zaadlijsten in een maatbeker.
Halveer de peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Voeg deze ook toe aan de maatbeker. Doe er daarnaast de knoflook, amandelen, komijn, azijn en de rest van de olie bij. Pureer het met de staafmixer tot een zachte, dikke saus en breng op smaak.
Serveren
Nadat je vlees gerust heeft en je saus helemaal af is, is het tijd om te serveren. Snijd de ribeye in plakken van ongeveer een centimeter dik en serveer de saus eroverheen. Dat wordt op en top genieten van je eigen barbecue skills!