Zwitsers betalen het meeste voor hun stukje vlees

vlees - henk riswick

De Zwitsers betalen het meeste voor hun stukje vlees. De prijzen liggen daar namelijk 141,9 procent hoger dan de gemiddelde prijs wereldwijd. In Oekraïne betaal je het minste voor je stukje vlees. De prijzen daar zijn gemiddeld: 52,3 procent lager dan het gemiddelde wereldwijd.

Dit blijkt uit onderzoek van online catering marktplaats Caterwings naar voedselprijzen wereldwijd.

Om deze resultaten openbaar inzichtelijk te maken heeft Caterwings de 2017 Vlees Prijsindex opgesteld. Hierin worden de kosten van vlees in meer dan 50 landen wereldwijd uiteenzet.

Vleesprijzen

Om de index te creëren richtte Caterwings zich op de top van vlees producerende en consumerende landen ter wereld en keek daarbij in het bijzonder naar rundvlees, kip, vis, varken en lam. De analyse betreft de gemiddelde vleesprijzen van aanbieders in de grootste steden van deze landen, die samen ten minste 25 procent van de populatie bevatten. De onderzoekers zochten ook uit hoelang mensen moeten werken voor een stukje vlees.

Internationale ongelijkheid

‘Wat is begonnen als een simpel marktonderzoek naar catering kostprijzen heeft een aantal belangrijke vragen opgeworpen’, aldus Susannah Belcher, managing director van Caterwings. ‘Het is duidelijk dat er internationale ongelijkheid bestaat, en dat er bij de heroverweging van de effecten van globalisatie aandacht moet zijn voor de voedselprijzen.’

De top 5 landen met de hoogste en laagste prijzen voor rund-, kip-, lam- en varkensvlees

rund

   

kip

varken

lam

Lees ook
Stoofathon Bord Bia

Stoofathon Bord Bia

Bord Bia, de Irish Food Board organiseerde 14 oktober een Stoofathon. Het resulaat waren een Aziatische runderstoof, een zomerse sukade, frisse kokoscurry en meer stoofgerechten met wereldse smaken.

De Groene Weg wil keten biologische rundvlees opzetten

De Groene Weg wil keten biologische rundvlees opzetten

De Groene Weg wil een keten voor biologisch rundvlees opzetten. Dat vertelt directeur Allard Bakker in een interview met vakblad De Kalverhouder.

Stressvrije lammetjes

Stressvrije lammetjes

Een jaar geleden opende Romano Kollau zijn Biologisch Vleesch Atelier in het Haagse Bezuidenhout. Schapenhouder Marcel Peek is één van de boeren met wie hij als De Groene Weg-slager samenwerkt. “We vinden het allebei belangrijk mensen te laten zien waar hun vlees vandaan komt. Om transparant te zijn, van A tot Z.”