Zwitsers betalen het meeste voor hun stukje vlees

vlees - henk riswick

De Zwitsers betalen het meeste voor hun stukje vlees. De prijzen liggen daar namelijk 141,9 procent hoger dan de gemiddelde prijs wereldwijd. In Oekraïne betaal je het minste voor je stukje vlees. De prijzen daar zijn gemiddeld: 52,3 procent lager dan het gemiddelde wereldwijd.

Dit blijkt uit onderzoek van online catering marktplaats Caterwings naar voedselprijzen wereldwijd.

Om deze resultaten openbaar inzichtelijk te maken heeft Caterwings de 2017 Vlees Prijsindex opgesteld. Hierin worden de kosten van vlees in meer dan 50 landen wereldwijd uiteenzet.

Vleesprijzen

Om de index te creëren richtte Caterwings zich op de top van vlees producerende en consumerende landen ter wereld en keek daarbij in het bijzonder naar rundvlees, kip, vis, varken en lam. De analyse betreft de gemiddelde vleesprijzen van aanbieders in de grootste steden van deze landen, die samen ten minste 25 procent van de populatie bevatten. De onderzoekers zochten ook uit hoelang mensen moeten werken voor een stukje vlees.

Internationale ongelijkheid

‘Wat is begonnen als een simpel marktonderzoek naar catering kostprijzen heeft een aantal belangrijke vragen opgeworpen’, aldus Susannah Belcher, managing director van Caterwings. ‘Het is duidelijk dat er internationale ongelijkheid bestaat, en dat er bij de heroverweging van de effecten van globalisatie aandacht moet zijn voor de voedselprijzen.’

De top 5 landen met de hoogste en laagste prijzen voor rund-, kip-, lam- en varkensvlees

rund

   

kip

varken

lam

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Nederlandse voedselprijzen gaan nog verder stijgen

Voedselproducenten gaan de komende maanden hun prijzen nog verder verhogen. Analisten van de Rabobank verwachten prijsstijgingen van 10 tot 20 procent. De reden? Ondanks een daling van de prijzen op de wereldmarkt zien voedselproducenten hun kosten nog steeds oplopen.

Kip in blaas

Kip in blaas

Paul Bocuse wordt algemeen beschouwd als een van de grootste gastronomen van de 20ste eeuw. Met zijn klassieke Franse keuken verdiende hij drie Michelinsterren.

CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd

De rundveestapel bleef in 2022 nagenoeg gelijk met 2021. De omvang van de varkensstapel nam wel iets af evenals het aantal kippen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2022.