Zwitsers betalen het meeste voor hun stukje vlees

vlees - henk riswick

De Zwitsers betalen het meeste voor hun stukje vlees. De prijzen liggen daar namelijk 141,9 procent hoger dan de gemiddelde prijs wereldwijd. In Oekraïne betaal je het minste voor je stukje vlees. De prijzen daar zijn gemiddeld: 52,3 procent lager dan het gemiddelde wereldwijd.

Dit blijkt uit onderzoek van online catering marktplaats Caterwings naar voedselprijzen wereldwijd.

Om deze resultaten openbaar inzichtelijk te maken heeft Caterwings de 2017 Vlees Prijsindex opgesteld. Hierin worden de kosten van vlees in meer dan 50 landen wereldwijd uiteenzet.

Vleesprijzen

Om de index te creëren richtte Caterwings zich op de top van vlees producerende en consumerende landen ter wereld en keek daarbij in het bijzonder naar rundvlees, kip, vis, varken en lam. De analyse betreft de gemiddelde vleesprijzen van aanbieders in de grootste steden van deze landen, die samen ten minste 25 procent van de populatie bevatten. De onderzoekers zochten ook uit hoelang mensen moeten werken voor een stukje vlees.

Internationale ongelijkheid

‘Wat is begonnen als een simpel marktonderzoek naar catering kostprijzen heeft een aantal belangrijke vragen opgeworpen’, aldus Susannah Belcher, managing director van Caterwings. ‘Het is duidelijk dat er internationale ongelijkheid bestaat, en dat er bij de heroverweging van de effecten van globalisatie aandacht moet zijn voor de voedselprijzen.’

De top 5 landen met de hoogste en laagste prijzen voor rund-, kip-, lam- en varkensvlees

rund

   

kip

varken

lam

Lees ook
De Groene Weg start met Nederlandse biologische rundvleesketen

De Groene Weg start met Nederlandse biologische rundvleesketen

Met het tekenen van een contract voor onbepaalde tijd met biologische melkveehouder Erik van der Velde en biologische vleesveehouder Gert-Jan Stoeten, is De Groene Weg vandaag officieel gestart met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees.

Fikse stijging vleesprijzen

Fikse stijging vleesprijzen

In de eerste helft van dit jaar zijn de vleesprijzen flink gestegen. Vooral rund- en kalfsvlees is aanzienlijk duurder geworden, met een prijsstijging van ruim 14 procent.

Consument gaat meer betalen voor voeding

Consument gaat meer betalen voor voeding

Naast de hoge prijzen voor energie en grondstoffen exploderen nu ook de opslagkosten voor voeding. Het gevolg is volgens Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking, dat de consument nog meer betalen voor voeding. Hieronder legt hij uit hoe het zit.