Zorgen ondernemers over betaalbaarheid van brandstof voor vervoer

tanken_pixabay

Foto: Pixabay

Een op de vier ondernemers maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van brandstof. Dat blijkt uit onderzoek van ANWB Zakelijk naar de grootste mobiliteitsuitdagingen voor ondernemers. Daarnaast noemen ondernemers het vervangen (elektrificeren) van het wagenpark, de bereikbaarheid van de steden en parkeren in de binnenstad als uitdagingen voor de toekomst.

ANWB Zakelijk deed in oktober 2022 onderzoek naar de grootste uitdagingen voor ondernemers in de toekomst op het gebied van mobiliteit. Het onderzoek is gehouden onder 449 ondernemers die te maken hebben met zakelijke mobiliteit. 

Brandstofprijzen

Dit jaar stegen brandstofprijzen naar een recordhoogte en ondanks de accijnsverlagingen blijven de prijzen per liter hoog. Elektrisch opladen is niet (veel) goedkoper midden in de energiecrisis. Ondernemers zijn in veel gevallen afhankelijk van transport. In totaal geeft 26 procent van de ondervraagde ondernemers dan ook aan dat zij de betaalbaarheid van brandstofkosten als de grootste uitdaging van het moment zien. Ook voor de toekomst blijft dit een onzekere factor.

Elektrificatie wagenpark

Ondernemers zien elektrificatie van het wagenpark als tweede grote uitdaging. Vijftien procent van de ondernemers uit het onderzoek geeft dit aan. “We zien bijvoorbeeld dat pas 1,1 procent van alle bedrijfsbussen elektrisch zijn,” zegt Patrick van Weert, Product Manager bij ANWB Zakelijk. “Wij herkennen de uitdagingen die de ondernemers zien ten aanzien van de overgang naar elektrisch rijden. Er rusten precies dezelfde stigma’s op elektrisch rijden als vijf jaar geleden onder consumenten, bijvoorbeeld ten aanzien van de impact op de actieradius en een tekort aan trekkracht. Ook de beschikbaarheid en levertijden spelen in de perceptie van de ondernemer een grote rol. Maar door de komst van zero emissiezones en milieuzones wordt ook de ondernemer verplicht om over te stappen. Een uitdaging die we met z’n allen hebben en waar we elkaar bij moeten helpen. Wij zijn bij de ANWB een voorstander van de ontwikkeling om meer elektrisch te rijden. Wel vinden wij het hierbij belangrijk dat het goed geregeld wordt voor de ondernemer en daar willen wij ook ons steentje aan bijdragen.”

Bereikbaarheid steden

De bereikbaarheid van steden staat op de derde plaats. Dertien procent van de ondernemers noemt dit als grootste uitdaging in de toekomst op het gebied van mobiliteit. “Afgelopen juli waren de dagelijkse files dan ook weer terug op het niveau van 2019”, meldt de ANWB. Dit leidt ertoe dat het onderweg weer langer kan duren en moeilijker wordt om van A naar B te komen.

Parkeren in binnenstad

Parkeren in de binnenstad wordt ook door dertien procent van de ondernemers als grootste uitdaging gezien en staat hiermee op een gedeelde derde plaats. Deze uitdaging heeft te maken met meerdere factoren. Zo zijn dit jaar in veel steden de parkeertarieven verhoogd, zoals in Amsterdam, Rotterdam, Breda, Haarlem, en Den Bosch. Naast de gestegen kosten, die al hoog waren, is het in de binnensteden vaak druk en lastig om een beschikbare parkeerplaats te vinden. Ook is uit eerder onderzoek van ANWB Zakelijk gebleken dat ondernemers met bedrijfsbussen vaak aanlopen tegen de tijdzones in binnensteden. Vaak mag je hier maar maximaal twee of drie uur geparkeerd staan.

Andere mobiliteitsuitdagingen

Ondernemers noemden verder nog andere grote toekomstige uitdagingen op het gebied van mobiliteit: voldoen aan wet- en regelgeving (12 procent), de komst van milieuzones (9 procent), vervoersopties en beschikbaarheid (7 procent).

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Minister Adriaansens bij De Ondernemer Kiest Live: ‘Er blijft altijd ondernemersrisico’

Minister Adriaansens bij De Ondernemer Kiest Live: ‘Er blijft altijd ondernemersrisico’

Naar aanleiding van de verkiezingen was Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat, te gast bij De Ondernemer Kiest Live. Ze sprak hier onder meer over de TEK-regeling, die in het leven is geroepen om ondernemers een compensatie te geven bij hoge energiekosten.

After-december-dip

After-december-dip

In mijn laatste column schreef ik dat ik zo kon genieten van de decembermaand, de voorbereidingen en de keuze van strategie. Binnen een mum van tijd was de decembermaand voorbij en zaten we met de familie vermoeid, maar voldaan aan ons eigen kerstdiner.

Ken je marges

Ken je marges

Je hebt kneiterhard gewerkt, maar wat heb je nou verdiend?” Door die vraag van een ondernemer een paar jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de gepassioneerde versondernemer die keihard werkt, maar geen idee heeft hoe het financieel echt met zijn zaak gaat.