'Zélf gehakt maken is veiliger

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

NEW YORK – Amerikanen moeten voor hun eigen veiligheid thuis zélf hun gehakt maken. Industriegehakt zit vaak tjokvol E.coli, stelt de toonaangevende culinair journalist Mark Bittman.

NEW YORK – Amerikanen moeten voor hun eigen veiligheid thuis zélf hun gehakt maken. Industriegehakt zit vaak tjokvol E.coli, stelt de toonaangevende culinair journalist Mark Bittman.

De oproep van Bittman, die schrijft voor de New York Times, sluit aan op een verhaal over een jonge danslerares die invalide is geraakt na het eten van met E.coli besmette hamburgers, afkomstig van Cargill. De vrouw verkeerde dagen op het randje van de dood. Het trieste verhaal houdt de Verenigde Staten al een week in zijn greep.

Rundersnippers

E.coli zit vaker in gehakt dan in vers rundvlees omdat gehakt wordt gemaakt van rundersnippers die afkomstig zijn van diverse koeien. Vervolgens worden er in de VS veelal hamburgers van gemaakt. Zo is het risico groot dat vele producten met de bacterie worden besmet.

Om besmetting te voorkomen stelt Bittman Amerikanen voor zo snel mogelijk een gehaktmolen aan te schaffen . ‘Maar een keukenmachine voldoet ook’, aldus Bittman. Een andere tip die circuleert op internet is om vlees door je plaatselijke slager te laten verwerken tot gehakt.

Instructies

Foodexperts in Amerika willen intussen dat er betere voedselveiligheids- en hygiëne-instructies komen voor personeel in de vleesindustrie in Amerika. Ook moeten er betere pasteurisatietechnieken worden toegepast.

Een manier om ziekmakers in gehakt te voorkomen is het bestralen van vlees. In de VS is deze techniek al meer dan tien jaar toegestaan, maar er bestaat weerstand tegen onder consumenten. Dit ondanks dat bewezen is dat het eten van bestraald vlees veilig is.

Kijk ook in ons HACCP-dossier

Bekijk hier een video over de invalide danslerares

Lees ook:

Miljoenenclaim tegen Cargill om E.coli (29 december 2008)

Gezin klaagt Cargill aan om E.coli (8 november 2007)

Cargill roept weer tonnen vlees terug (5 november 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over E.coli

Alle berichten over gehakt

Alle berichten over voedselveiligheid

Altijd op de hoogte blijven?