Wroetvarken wint Deltaplan Veehouderij Award

13 juli 2021 Redactie Vlees Pixabay
Foto: Alexas via Pixabay

Wroetvarken won afgelopen week (6 juli) de Deltaplan Veehouderij Award. Deze prijs van de Dierenbescherming gaat naar bedrijven die laten zien dat een diergerichte, duurzame veehouderij mogelijk is. De andere drie winnaars waren de VrijLevenStal, veevoerbedrijf Nijsen en het biologische melkveebedrijf De Nieuwenburgt.

Volgens Deltaplan Veehouderij zijn er vier paden om om te komen tot een diergerichte, duurzame veehouderij. Per transitiepad reikt de vakjury een award. Er waren in totaal twaalf bedrijven genomineerd voor een prijs. Wroetvarken won de categorie samenwerking in korte vaste ketens. 

Wroetvarken

Jan Broenink richtte Wroetvarken op. Het is een keten van een kleine 20 varkensbedrijven die zijn gecertificeerd met Beter Leven keurmerk 1-ster. De keten onderscheidt zich met meer aandacht voor dierenwelzijn en een hechte ketensamenwerking. "Het concept is en blijft volop in ontwikkeling, een inspiratiebron voor veehouders en toeleveranciers met modern en actief conceptbeheer", meldt de vakjury. "Jan Broenink laat zien dat met volhouden, blijven samenwerken en keuzes durven te maken, de regie genomen kan worden over het verdienmodel."

Transitiepaden

Wroetvarken was niet het enige varkensbedrijf dat kans maakte op een prijs. Ook Livar, Buitengewone varkens en Zonvarkens waren genomineerd voor een van vier transitie paden. Naast samenwerking in korte vaste ketens waren dit naar een diervriendelijkere en integraal duurzame veehouderij, van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren, en kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio.

Jury

De jury was er te spreken over de genomineerden. "Ik werd enthousiast van de gesprekken met de genomineerden", zei voorzitter Annechien ten Have-Mellema (2 sterren Beter Leven-varkenshouder. "Het zijn allemaal supergemotiveerde mensen die stappen hebben gezet en blijven zetten richting een diergerichte, duurzame veehouderij. Ze leggen de focus op wat er wél kan. De gesprekken gaven ons als jury echt nieuwe energie."

Naast Annechien zaten in de jury: Jeroen van den Hurk (sectorspecialist Rabobank), Maurits Steverink (eigenaar TrueFoodProjects), Elsbeth Stassen (emeritus hoogleraar Dier en Samenleving), Ad Kemps (oud-directeur Coppens Diervoeding), Yvonne Kleintjes (MT-lid Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn ministerie van LNV) en Bert van den Berg (programmamanager veehouderij Dierenbescherming).

Altijd op de hoogte blijven?